18 Αυγούστου 2015

Τζήμερος: Παρακολουθούμε έναν ακατασχέτως φλυαρούντα πολιτικοδημοσιογραφικό εσμό σε παραπολιτικό κουτσομπολιό

Η πολιτική συζήτηση έχει εξαφανιστεί από προσώπου ΜΜΕ. Αντ' αυτής παρακολουθούμε έναν ακατασχέτως φλυαρούντα πολιτικοδημοσιογραφικό εσμό σε παραπολιτικό κουτσομπολιό. Κι επειδή σ' αυτό συμμετέχουν οι πάντες, και οι τάχα μου σοβαροί, φοβάμαι ότι σε λίγο δεν θα μπορούμε ούτε καν να αναγνωρίσουμε τι είναι πολιτικό και τι παραπολιτικό. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να δώσω ένα παράδειγμα. Θέμα: το ασφαλιστικό.

Πολιτική συζήτηση: τι σημαίνει αναδιανεμητικό σύστημα και τι ανταποδοτικό/κεφαλαιοποιητικό, τι είναι κύρια και τι επικουρική ασφάλιση, πώς χρηματοδοτούνται, πόσοι δικαιούχοι πόσων συντάξεων υπάρχουν, πόσα χρήματα πληρώνει ο προϋπολογισμός και πόσα τα ταμεία, πόσες εισφορές έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι και σε ποιο ποσό σύνταξης αντιστοιχούν, τι διαφορές έχει ο κλάδος ζωής από τον κλάδο υγείας, ποια η κατανομή των συνταξιούχων ανά ηλικία και ύψος σύνταξης, τι ισχύει στα άλλα κράτη, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να περάσουμε από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό, πώς θα συμμετέχει ο δημόσιος και πώς ο ιδιωτικός τομέας, τι γίνεται σε περιπτώσεις συνειδησιακών διλημμάτων (π.χ. πανάκριβα φάρμακα για τον καρκίνο), ποια η βέλτιστη διαχείριση των προνοιακών κονδυλίων κ.λπ.
Παραπολιτική συζήτηση: τι υπέγραψε ο Χαϊκάλης, που διαφωνεί ο Στρατούλης, τι δήλωσε ο Λεουτσάκος, τι θα κάνει ο Λαφαζάνης, ποια θέση πήρε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ποιες κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ.

Θάνος Τζήμερος