13 Αυγούστου 2015

Ρωσία: Σάλος με τις μαζικές καταστροφές τροφίμων που τελούν υπό εμπάργκο

Το Κ.Κ πρότεινε σήμερα τα τρόφιμα που κατάσχονται να διανέμονται στους φτωχούς - Το 40% των Ρώσων υποστηρίζει την καταστροφή τους

Την έντονη αντίδρασή του στις μαζικές καταστροφές των δυτικών τροφίμων που τελούν υπό εμπάργκο εξέφρασε σήμερα το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, προτείνοντας να αρχίσουν να διανέμονται στους φτωχούς

Τα τρόφιμα που τελούν υπό εμπάργκο και κατάσχονται από τη Ρωσία, «πρέπει να διανέμονται στους φτωχούς ανθρώπους, σε θύματα φυσικών καταστροφών (...) ή να στέλνονται ως ανθρωπιστική βοήθεια στα ξένα κράτη», σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η Ρωσία απαγορεύει την εισαγωγή των περισσότερων διατροφικών προϊόντων από χώρες οι οποίες της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον ρόλο της στην ουκρανικη κρίση, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν στις 6 Αυγούστου να καταστρέφουν τα τρόφιμα που τελούν υπό εμπάργκο, συνθλίβοντας ή καίγοντας τόνους ροδάκινων, νεκταρινιών, κρεάτων και τυριών που έχουν κατασχεθεί στα σύνορα, αλλά και σε καταστήματα.

Αυτές οι μαζικές καταστροφές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να μιλούν για αλόγιστη σπατάλη την ώρα που άνθρωποι στη Ρωσία πεινούν.

Έως τώρα, αυτά τα απαγορευμένα προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, οι οποίες επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, απλώς στέλνονταν πίσω στην χώρα προέλευσής τους.

Σήμερα η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επεκτείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Αλβανία, την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και το Λιχτενστάιν. Το εμπάργκο θα επεκταθεί και στην Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ανάμεσα στο Κίεβο και τις Βρυξέλλες.

Αυτές οι καταστροφές τροφίμων σε μια χώρα που φέρει ιστορικά τραύματα από τους λιμούς και τις στερήσεις κατά τον 20ο αιώνα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη Ρωσία.

«Η καταστροφή είναι ένα ακραίο, υπερβολικό μέτρο (...). Για να εξασφαλισθεί ο σεβασμός του εμπάργκο, αρκεί απλώς να κατασχεθούν αυτά τα προϊόντα τροφίμων», εκτιμούν οι κομμουνιστές βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του ΚΚ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε επεξηγηματικό σημείωμα στο νομοσχέδιο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Δούμας.

«Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και εκατομμύρια λιμοκτονούν (...). Όμως η Ρωσία καταστρέφει προϊόντα τροφίμων, μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», υπογραμμίζουν.

Η Ρωσία θα έπρεπε μάλλον να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα για να βοηθήσει τους φτωχούς ή τα θύματα ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τους βουλευτές.

«Μόνο τα κακής ποιότητας ή επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να καταστρέφονται», επιμένουν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada, το 48% των Ρώσων πιστεύει πως τα προϊόντα που τελούν υπό εμπάργκο πρέπει να διανέμονται στους φτωχούς, ενώ το 40% υποστηρίζει την καταστροφή τους.