25 Αυγούστου 2015

ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Ο Κω/λος με τη Ζωή ακόμα να τους επισκευθούν για συμπαράσταση: Όλο και περισσότεροι μεταλλωρύχοι «ταμπουρώνονται» στις Σκουρίες

Χθες κατέβηκαν περίπου 50 άτομα, αλλά ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε... να περιμένουμε λοιπόν από ώρα σε ώρα να τους επισκευθεί ο Κωνσταντόπουλος με τη Ζωή ή έστω ο Μπαλάφας, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους όπως έκαναν το 2003 σαν ΣΥΝασπισμός (δείτε πιο κάτω τα αποκόμματα της εφημερίδας και την ανακοίνωση που είχαν βγάλει τότε)

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους μέσα στις στοές εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο σταμάτημα των εργασιών σε Σκουριές και σε Ολυμπιάδα και ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Οι μεταλλωρύχοι είναι τις τελευταίες 18 ώρες «ταμπουρωμένοι» στις στοές, με τις στολές εργασίας τους και τον εξοπλισμό τους.

Χθες, κατέβηκαν στις στοές περίπου πενήντα άτομα, αλλά ο αριθμός τους έχει αυξηθεί -σχεδόν διπλασιάστηκε- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των υπογειτών των μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστου Ζαφειρούδα, καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί, έσπευσαν στο πλευρό τους.

Οι μεταλλωρύχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες στοές του μεταλλείου και τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Κεντρικό σύνθημά τους είναι το «δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν ως το τέλος. Από τη μεριά της η εταιρία ενημερώνει πως έχει ανοιχτούς όλους τους εξαερισμούς, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας των αντρών, ενώ παρών βρίσκεται και ο γιατρός της Ελληνικός Χρυσός.

«Η κεντρική στοά έχει μήκος τρία χιλιόμετρα, σε βάθος πάνω από τριακόσια πενήντα μέτρα, δεν έχει καλό οξυγόνο, υπάρχει πολλή υγρασία, πολλά νερά, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στις στοές Χρήστος Ζαφειρούδας.

Την ίδια ώρα, στους χώρους δουλειάς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας υπέγραψαν τα χαρτιά της διαθεσιμότητας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούδα, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα η πλειοψηφία του προσωπικού, με εξαίρεση ένα ολιγάριθμο προσωπικό ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν μάλιστα το μεσιμέρι της Τρίτης στην Ολυμπιάδα και για συμπαράσταση προς τους συναδέλφους τους, αλλά και για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.



Μιλάμε για το 2003 όταν τα μεταλλεία άνηκαν στην εταιρία TVX η οποία ήθελε να τα κλείσει λόγω αδιαφορίας του κράτους (δεν έδιναν άδειες κ.λπ που κάνει τώρα ο Λαφαζάνης) και η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού επισκέφτηκε τους μεταλλωρύχους για να συμπαρασταθεί στην απεργία πείνας που έκαναν κλεισμένοι στις στοές...

Σε απόκομμα εφημερίδας της εποχής απεικονίζονται ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Ασημίνα Ξηροτύρη και Γιάννης Μπαλάφας με στολές μεταλλωρύχων να έχουν κατέβει στις στοές και να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις.

Ο Συνασπισμός τότε ήταν υπέρ των μεταλλωρύχων, ενώ, τώρα, είναι εναντίον τους... το μόνο που άλλαξε είναι η εταιρία και αφού σήμερα κατηγορούν όσους στηρίζουν την εξόρυξη ότι τα παίρνουν από τον Μπόμπολα => τότε τα έπαιρναν αυτοί από την TVX και ήθελαν τη λειτουργία τους.

κάντε κλικ στις φώτο για μεγέθυνση του αποκόμματος της εφημερίδας και της ανακοίνωσης που είχε βγάλει ο Συνασπισμός για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στα μεταλλεία...