05 Αυγούστου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Αντιδράσεις για το δολοφονικό σχέδιο Κουρουμπλή να πληρώνουν οι καρκινοπαθείς τη θεραπεία τους αν δεν έκαναν προληπτικές εξετάσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να καθιερώσει υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο, και να επιβληθούν "ποινές" για όσους αμελούν το έγκαιρο τσεκ - απ και αρρωστήσουν.

Μιλώντας σήμερα στον ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε του σχεδίου και αναρωτήθηκε τι θα πρέπει να κάνει μια ηγεσία, όταν οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα επόμενα 20 χρόνια ο καρκίνος θα είναι σε έξαρση, και τόνισε ότι η αμέλεια των Ελλήνων στην πρόληψη, έχει τεράστιο κόστος στο σύστημα υγείας.

Η σκέψη του είναι να “καθιερωθούν οι εξετάσεις αυτές και να ειδοποιείται από την ΗΔΙΚΑ με το ηλεκτρονικό σύστημα ο ασφαλισμένος ότι πρέπει να κάνει αυτήν την εξέταση”, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε πως αν ο ασθενής δεν κάνει την εξέταση “π.χ. σε μια τριετία και αν ο μη γένοιτο νοσήσει, θα πρέπει να έχει ένα κόστος επιβάρυνσης του Δημοσίου”. “Αυτό είναι μια σκέψη που μπορεί να πιέσει τα πράγματα να κάνουν οι άνθρωποι αυτά που πρέπει να κάνουν”, κατέληξε.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ελεύθερο Τύπο, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο αφορά τη μαστογραφία και το Test Pap για τις γυναίκες, το PSA και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ για τα δύο φύλα θα είναι υποχρεωτική η κολονοσκόπηση και το τεστ κοπράνων.

Υπέρ της προληπτικής Ιατρικής, αλλά όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές είναι η θέση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο καθηγητής Ακτινολογίας Δημήτρης Κελέκης, σημειώνει ότι οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι απαραίτητες, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την Πολιτεία για να μπορέσουν οι υπηρεσίες Υγείας να ανταποκριθούν. “Βασικό μέλημα είναι θέμα της Πολιτείας να εξασφαλίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ιατρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό, που είναι τα θεμέλια οιασδήποτε ιατρικής πράξης για να μπορέσει να καλύψει αυτά τα θέματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Ευγενίδειο.

Από την πλευρά της, η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού “Άλμα Ζωής” έκανε λόγο για “τιμωρητική διάθεση” και τόνισε πως “το κράτος καταρχάς πρέπει να διδάξει στις γυναίκες πόσο απαραίτητο είναι μετά τα 40 να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις και μετά να τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν όπως πρέπει”.

Πάντως, το κόστος των εξετάσεων που θα πρέπει σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργού Υγείας να γίνονται υποχρεωτικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ενδεικτικά, η μαστογραφία κοστίζει από 40 έως 120 ευρώ και δεν καλύπτεται από κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο. Το τεστ PAP κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ και ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει το 85% του κόστους. Το PSA για τους άνδρες είναι στα 60 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα Ταμεία, ενώ η κολονοσκόπηση κοστίζει 70 ευρώ με συμμετοχή σε ποσοστό 15% του ασφαλισμένου. Σε αυτές τις εξετάσεις, προστίθενται και οι αιματολογικές, που περιλαμβάνουν ορμονολογικό και βιοχημικό έλεγχο και κοστίζουν περίπου 250 ευρώ με συμμετοχή 15% του ασφαλισμένου στον ΕΟΠΠΥ.


http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=34984555