31 Αυγούστου 2015

Μέρκελ: Πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστατευτικού στην Ελλάδα

Άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του μεταναστευτικού βάρους στην Ελλάδα ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ. «Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς».

Αμετακίνητη στην αυστηρή μεταναστευτική της πολιτική παραμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία επισήμανε πως πρέπει να αναληφθούν άμεσα δράσεις για ελαφρυνθεί το βάρος του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο στην κοινωνία, οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο στη χώρα τους»

Στην συνέχεια επανέλαβε την θέση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για «κλειστά σύνορα στους μετανάστες από τα Δυτικά Βαλκάνια».

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων. Όμως το πρόβλημα παραμένει σύμφωνα με την Καγκελάριο Μέρκελ, είναι, «ο καθένας να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη εντός Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, «Αυτό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο». Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, να ελαφρυνθούν.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκείνος προωθώντας την «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt. «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση».

Ειδική σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, για το κρίσιμο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στην καγκελαρία, υπό την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ .