14 Αυγούστου 2015

Ειναι δυνατόν μετά την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσιπρας να συνεχίζει να κυβερνά την χώρα;

Την εικόνα ρήξης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Λαφαζάνη να ανακοινώνει τη δημιουργία πολιτικού φορέα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να βάλλει κατά πάντων, χαρακτηρίζοντας ακόμη και ως «δοτό» τον Δ. Μάρδα, ανέδειξε το απόγευμα της Πέμπτης, η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για την έγκριση του νέου μνημονίου.

Έπειτα από μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από πολιτικές και προσωπικές κόντρες, οι επιτροπές έκαναν δεκτό κατά πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο ενώ την ίδια στιγμή κατέστη απολύτως σαφές ότι μετά και την αναμενόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελείως διαφορετική με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και σίγουρα την επίσπευση των εκλογών.

Η σύγκρουση με τον Λαφαζάνη

Στα άκρα οδηγείται η ρήξη της κυβέρνησης με τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης προχώρησε στην ανακοίνωση της ίδρυσης κινήματος προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγές από το Μαξίμου, κατηγόρησαν τον Π. Λαφαζάνη ότι η ανακοίνωση ίδρυσης κινήματος αποτελεί ειλημμένη του από καιρό απόφαση και πως οι απόψεις που πρεσβεύει περί «Δραχμής με Μνημόνιο», απηχούν τις θέσεις του Σόιμπλε και όχι τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει την Πέμπτη σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και προσέθεταν: «Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ακόμη οι Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του».

Στην παρατήρηση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», έκανε λόγο για «μεταβατική κατάσταση», ενώ στην παρατήρηση πως ο πρωθυπουργός (και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας) ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να σας διαγράψει», είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».