08 Αυγούστου 2015

Βίντεο αποτρέπει μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία

Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί όσο ποτέ άλλοτε και τη Γερμανία, η οποία δέχεται φέτος τις διπλάσιες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, σε σύγκριση με πέρυσι, την ώρα που η κοινή γνώμη διχάζεται για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα και ακούγονται όλο και περισσότερες ακραίες και ρατσιστικές φωνές.

Εκτιμάται ότι μόνο φέτος θα φτάσουν στη Γερμανία 450.000 πρόσφυγες -από 200.000 που ήταν πέρυσι- που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, οι γερμανικές αρχές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο γνωστοποιούν στους πολίτες από τα Βαλκάνια πως έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να αποκτήσουν άσυλο στη Γερμανία και διατρέχουν τον κίνδυνο να χρεωθούν την απέλασή τους. Ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο θα πως περιορίσουν έτσι τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το 4λεπτο βίντεο, το οποίο θα προβληθεί στην Αλβανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, δείχνει μετανάστες να μπαίνουν σε λεωφορεία της αστυνομίας και στη συνέχεια να απελαύνονται παίρνοντας την πτήση της επιστροφής για την πατρίδα τους. “Μην εμπιστεύεστε υποσχέσεις ότι θα πάρετε άσυλο για οικονομικούς λόγους στη Γερμανία ή ότι θα σας χορηγηθούν ιδιοκτησία ή δάνεια”, λέει η φωνή που “ντύνει” το βίντεο, σημειώνοντας πως εάν τελικά απελαθούν κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τα έξοδα απέλασής τους.

“Μην καταστρέψετε εσάς και τις οικογένειές σας οικονομικά για να φτάσετε στη Γερμανία”, τονίζει και προσθέτει: “Βοηθήστε ενεργά ώστε να ενισχύσετε οικονομικά την πατρίδα σας. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας εκεί”.

Φέτος, πολίτες από το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Σερβία ήταν αυτοί που έκαναν τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία, μετά την Συρία. Περίπου 40% από τις συνολικές αιτήσεις προέρχονται από κατοίκους των Βαλκανίων. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι οικονομικοί μετανάστες από χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και υπολογίζουν στην αποδοχή από πλευράς της Γερμανίας των προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Ερυθραία.

Ακραίες φωνές

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία αναφορικά με τους πρόσφυγες, είναι και ο ανοικτός διάλογος, σε υψηλούς τόνους, που προκάλεσε μία δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης, όταν κάλεσε τους Γερμανούς τηλεθεατές να αντισταθούν στους ρατσιστές που υποκινούν τη βία εναντίον των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα.

Τα σχόλια της Άνια Ρέσκε, παρουσιάστριας του καναλιού ARD, η οποία κάλεσε τους Γερμανούς να αντισταθούν σε όσους επικρίνουν την επίσημη, φιλόξενη στάση του Βερολίνου απέναντι στους πρόσφυγες, προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες αλλά και ένα κύμα συμπαράστασης σε μια χώρα που στοιχειώνεται ακόμη και σήμερα από τις διώξεις των Ναζί σε βάρος των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων.

"Αυτοί που σπέρνουν το μίσος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κοινωνία δεν θα το ανεχθεί άλλο" είπε η Ρέσκε αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχεται κυρίως μέσω του διαδικτύου. "Σχόλια του είδους 'τα βρομερά σκουλήκια θα έπρεπε να πνιγούν στη θάλασσα' βρίσκουν θετική ανταπόκριση από τους χρήστες" του Ίντερνετ, πρόσθεσε.

Η Ρέσκε εμφανίστηκε θορυβημένη από το γεγονός ότι τέτοιου είδους ρατσιστικά σχόλια συχνά υπογράφονται με το πραγματικό όνομα του χρήστη, μια ένδειξη ότι αυξάνεται η κοινωνική αποδοχή τους.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι δηλώσεις της σχολιάστηκαν από περισσότερους από 20.000 χρήστες. Μολονότι πολλοί την υποστήριξαν, κάποιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. "Είναι όλα ψέματα, δεν ξέρεις τι σου γίνεται" έγραψε ένας χρήστης με το ψευδώνυμο "Καπούλκου Αλμπάι" για να πάρει την απάντηση από έναν άλλο χρήστη: "Πες μου έναν λόγο για τον οποίο αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί υποκίνηση ρατσιστικού μίσους".

Στο Αμβούργο κινητοποιήθηκε για πρώτη φορά ο στρατός, στήνοντας καταυλισμούς για να φιλοξενηθούν οι περίπου 300 άνθρωποι που καταφθάνουν καθημερινά στην πόλη.

megatv.com