08 Αυγούστου 2015

Τιραμόλας: O ήρωας των παιδικών μας χρόνων!

O Τιραμόλα μια από τις πιο περίεργες αλλά αγαπημένες φιγούρες των κινουμένων σχεδίων, έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1952.
Ο Τιραμόλα δημιουργία του Ιταλού σκιτσογράφου Τζόρτζιο Ρεμπούφι , ανήκει στην ιταλική σχολή κόμιξ . Μια περίεργη λαστιχένια μορφή με μαύρες γραμμές για σώμα, οβάλ πρόσωπο, στη θέση της μύτης του έναν κύλινδρο και ένα χαρακτηριστικό ημίψηλο καπέλο. Το όνομά του προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις tiro (εκτινάσσω) και molla (ελατήριο).

Την εκπληκτική ικανότητα να τεντώνει το σώμα του την απέκτησε μικρός, όταν ξαφνικά έπεσε σ’ ένα καζάνι με καουτσούκ. Ο γνωστός ήρωας μπορεί να τεντωθεί ακόμα και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ σχηματίζει οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί. Έτσι, διευκολύνεται αφάνταστα στη μάχη που δίνει καθημερινά για την επικράτηση του καλού, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στον αναγνώστη.

Ο Τιραμόλα πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Cucciolo» στις 8 Αυγούστου 1952. Ήταν δημιούργημα της γραφίδας του νεαρού κομίστα Τζόρτζιο Ρεμπούφι, ενώ τα κείμενα των ιστοριών του έγραφε ο Ρομπέρτο Ρέντσι. Αρχικά, ήταν δευτεραγωνιστής ανάμεσα στους ήρωες του περιοδικού, αλλά σύντομα αγαπήθηκε από το κοινό και πέρασε τα σύνορα της Ιταλίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έφθασε στο απόγειό της δημοτικότητάς του με την έκδοση δικού του περιοδικού, που έφερε το όνομά του. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 1959 και το τελευταίο στα μέσα του 1993. Το 1992 ο Τιραμόλα πέρασε στη διάσταση του κινούμενου σχεδίου από τον σκηνοθέτη Τζουζέπε Λαγκανά.

Στην Ελλάδα, ο «Τιραμόλας» έγινε γνωστός από τις εκδόσεις Καμπανά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και λατρεύτηκε από όλους εκείνη την εποχή. Μάλιστα, έγινε μέρος της καθημερινότητας μας καθώς πολλοί απέκτησαν το όνομα του ως παρατσούκλι .

Δείτε χαρακτηριστικά εξώφυλλα του Τιραμόλα:







paraskhnio.gr