13 Αυγούστου 2015

Στο αρχείο τρεις κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks για σεξουαλική επίθεση

Επήλθε ο χρόνος παραγραφής τους – Νέα κατηγορία στο προσκήνιο κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό – Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες

Στο αρχείο μπήκαν τρεις κατηγορίες κατά του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση, οι οποίες διατυπώθηκαν το 2010. Οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι επήλθε ο χρόνος παραγραφής τους και ως εκ τούτου τις απέσυραν.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες σε βάρος του Ασάνζ σχετικά με μια άλλη κατηγορία για βιασμό, η οποία έγινε επίσης το 2010, αλλά ενεργοποιήθηκε πρόσφατα σε επίπεδο έρευνας. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες και από τον Ιούνιο του 2012 έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks εκφράζει φόβους πως, αν η Βρετανία τον εκδώσει στη Σουηδία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα δικασθεί για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία μετά τη δημοσιοποίηση στον γνωστό ιστότοπο, πριν από πέντε χρόνια, αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών ντοκουμέντων.

Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, οι εισαγγελείς πρέπει να απαγγείλουν κατηγορίες εντός πέντε ετών σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παράνομου εξαναγκασμού. Ως εκ τούτου, οι τρεις κατηγορίες μπήκαν στο αρχείο, αλλά έχουν στη διάθεσή τους πέντε χρόνια για να απαγγείλουν οποιεσδήποτε κατηγορίες αναφορικά με την καταγγελία για τον βιασμό.