17 Σεπτεμβρίου 2015

"Καμπάνα" ΣΥΡΙΖΑ, 10% σε 1,2 εκατ. επικουρικές συντάξεις μετά τις εκλογές

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Οι κυβερνήσεις… πέφτουν, αλλά οι νέες παρακρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο μένουν αλλά θα αυξηθούν από την 1η Οκτωβρίου.
Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποια κυβέρνηση και αν προκύψει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι να κόψει έμμεσα τις επικουρικές συντάξεις κατά… 10%.

Και αυτό γιατί στην παρακράτηση 6% στις συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που θα επιβληθεί από τον επόμενο μήνα υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης θα έλθει να "κάτσει" η πρώτη δόση των αναδρομικών παρακρατήσεων του Ιουλίου και Αυγούστου του 2015, σύμφωνα με απόφαση του απερχόμενου Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η πρώτη δόση αυτή θα αφαιρέσει επιπλέον το 4% των επικουρικών συντάξεων. Έτσι η σωρευτική μείωση την οποία θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις 1,2 εκατομμυρίου δικαιούχων τον προσεχή Οκτώβριο θα ανέλθει στο 10% των αποδοχών τους.

Η σχετική μείωση δεν θα αφορά μόνο τον Οκτώβριο, αλλά και τον προσεχή Νοέμβριο – Δεκέμβριο, μιας και θα απαιτηθεί ένα τρίμηνο μέχρι να απορροφηθούν οι αναδρομικές παρακρατήσεις του Ιουλίου – Αυγούστου του 2015.

Πολύ πριν φτάσουμε, όμως, στο… Δεκέμβριο, οι επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να δεχτούν άλλο ένα "χτύπημα". Μέχρι την 31η Οκτωβρίου, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν βρει ποιο τρόπο θα εξοικονομήσουν πόρους για το ΕΤΕΑ προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 14%.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώθηκε από το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο, η εν λόγω ρήτρα είχε "παγώσει" στο 8μηνο του 2015.

Ωστόσο, δεν "πάγωσε" το έλλειμμα του ΕΤΕΑ το οποίο αντιστοιχεί περίπου 330 – 350 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο των προεκλογικών θέσεων είχε προτείνει ως "ισοδύναμο" μέτρο –προκειμένου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις συντάξεις - την "σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας". Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο των θέσεων του που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη, η θέση αυτή απαλείφτηκε τελείως, χωρίς να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας παραδέχονται στο Capital.gr πως είναι λίγο οξύμωρο να προτείνει κανείς "αύξηση των εργοδοτικών εισφορών" υπέρ του ΕΤΕΑ, δηλαδή ουσιαστικά υπέρ του ΙΚΑ, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν στο 7μηνο του 2015 κατά 5,6% και οι επίσημες προβλέψεις μιλούν για ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016.