16 Σεπτεμβρίου 2015

Παραπέμπεται ο Λιακουνάκος και άλλοι 17 για τα Sonak

Η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση  της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελική λειτουργός, συγκεκριμένα, προτείνει να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακαουργημάτων 18 κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου), Γιώργος Κολίρης (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου) αλλά και ο Ευάγγελος Βασιλάκος και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για ηθική αυτουργία σε απιστία, την οποια κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι εμπλεκόμενοι κρατικοί αξιωματικοί.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος, δηλαδή 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης την οποία εισηγήθηκαν η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το υπουργείο Άμυνας και φέρεται να κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η επίμαχη εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή πριν προχωρήσουν στην υπογραφής της σύμβασης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εισαγγεέας, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ.

Η διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία όπου κέρδισε η SONAK και έχασε το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Θα πρέπει να σημειωθει ότι τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας.