16 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΓΓΡΑΦΟ! ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Ο Φλαμπουράρης κατέχει ακόμα και σήμερα το 50%+1 των μετοχών της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ»-Σήμερα προσπάθησε στα μουλωχτά να αλλάξει το μετοχολόγιο

Το μετοχολόγιο της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ του Αλέκου Φλαμπουράρη αποκαλύπτει σήμερα το iefimerida.gr.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας και «πολιτικός μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα ήταν μέτοχος σε ποσοστό 50,01% (650.130 μετοχές) όταν η εταιρεία κατέθεσε τον φάκελο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να πάρει το έργο.
Δείτε σε μορφή pdf το μετοχολόγιο της εταιρείας



Μόλις η υπόθεση με την ανάθεση του έργου, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, είδε το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι μεταβίβασε τις μετοχές του στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κοτταρίδη.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στον Βήμα FM: «Λίγο πριν ή μόλις μου ανακοινώθηκε ότι θα γίνω υπουργός μεταβίβασα τις μετοχές μου στον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο. Στον Γιάννη Κοτταρίδη. Στην εταιρεία αυτή, που την είχα φτιάξει εγώ, είμαστε τρεις συνεταίροι. Στον ένα από αυτούς τους συνεταίρους μου μεταβιβάστηκαν οι μετοχές».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτός (σ.σ.: ο κ. Κοτταρίδης) ήταν διατεθειμένος να τις αγοράσει, τις αγόρασε, θα τις πληρώνει με δόσεις, δεν είναι και εύκολο». Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει «κανένα ηθικό θέμα». «Τη δουλειά που έχει πάρει την έχει πάρει το 2014. Βρύση ψεμάτων είναι το δημοσίευμα. Ότι μέσα σε τέσσερις μήνες πήρε τα λεφτά. Η εταιρεία δεν έχει πάρει καμία δραχμή, κανένα ευρώ τώρα, ενώ δικαιούνταν να πάρει το 10% της προκαταβολής και της το κόψανε. Δεν της δίνουν παράταση και της λένε "σε δυο μήνες να τελειώσεις". Αν πάντως στο Βραχάτι το έργο κοντεύει να τελειώσει, από ό,τι λέει το χαρτί, και μου το έστειλε και εμένα, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ».

Χθες, σε άλλη συνέντευξή του (στον 9,84) είχε τονίσει ότι δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές κάποιος που είναι υπουργός. «Η πρώην εταιρεία μου πήρε το έργο με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρεία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.

Ωστόσο, σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν είμαι μέτοχος στην εταιρεία και έχω μεταβιβάσει τις μετοχές μου. Δεν είμαι τίποτα, είμαι ένας κοινός θνητός».

Σκιές: Ο κ. Φλαμπουράρης άλλαξε σήμερα το πρωί το μετοχολόγιο
Σήμερα το πρωί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων που αφήνουν βαριά εκτεθειμένο τον κ. Φλαμπουράρη, συνεργάτες του πρώην υπουργού πήγαν στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕ.ΜΗ) για να καταθέσουν τα χαρτιά της Γενικής Συνέλευσης της κατασκευαστικής εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ», με σκοπό να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι μέτοχος στην εταιρεία που έπαιρνε δημόσια έργα ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός. 

Τα χαρτιά της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 30 Ιουνίου, κατατέθηκαν ωστόσο εκπρόθεσμα και επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Φλαμπουράρης κατέχει ακόμη και σήμερα 650.135 μετοχές της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» όντας ο βασικός της μέτοχος. 

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές αλλά και όπως μας επιβεβαίωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Φλαμπουράρη η μεταβολή αυτή που επιχειρήθηκε, ως στόχο έχει να ενισχύσει το νέο αφήγημα περί μεταβίβασης των μετοχών του πολιτικού.
  
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αδιάψευστες πληροφορίες, έως και σήμερα το πρωί ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθούσε να είναι μέτοχος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με ποσοστό 50,01% και 650.135 μετοχές. Άλλωστε μόλις προχθές στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και με αριθμό πρωτοκόλλου 10672 η εταιρεία καταχώρησε στο ΓΕ.ΜΗ (Γενικό Μητρώο Εταιρειών) την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τροποποιώντας το αρθρο 6 του καταστατικού της ανεβάζοντας το μετοχικό κεφάλαιό της σε 1.300.000 μετοχές προς ένα ένα ευρώ τη μετοχή.

Αυτό το δεδομένο εξάλλου προκύπτει και από το μετοχολόγιο που κατατέθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία στην περιφέρεια Πελοποννήσου όταν υπέγραψε την ανάληψη της επίμαχης εργολαβίας ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Μπορεί λοιπόν ο τέως υπουργός να ισχυρίζεται ότι αποχώρησε από την διοίκηση της εταιρείας στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, όμως κανονικά ο κ. Φλαμπουράρης παρέμενε βασικός μέτοχος μέχρι και σήμερα το πρωί οπότε και επιχειρήθηκε παρέμβαση που εκθέτει εκ νέου τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή πολιτικό μέντορα του Αλέξη Τσίπρα.
  
Ταυτόχρονα κι όπως προαναφέραμε, τη Δευτέρα το πρωί κι ενώ ήταν γνωστό πως η έρευνα μας βρισκόταν σε εξέλιξη (ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή) η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ κοινοποίησε στο ΓΕΜΗ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013! Γιατί ξαφνικά τέτοια βιασύνη; Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον κ. Φλαμπουράρη ενώ η έρευνα μας βρισκόταν σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της βγήκαν μάλιστα στο φως την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου να σπεύσει να καλύψει τα ίχνη των μετοχικών κι επαγγελματικών του δραστηριοτήτων; Με τέτοιες μεθόδους ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως είναι το «νέο» και πως έχει το «ηθικό πλεονέκτημα»;
  
Τα ερωτήματα
  
Σε κάθε περίπτωση και βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα πρέπει να πούμε πως όταν γίνεται μεταβίβαση μετοχών σε μια τεχνική εταιρεία με ιδιωτικό συμφωνητικό ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο πωλητής (άρα ο κ. Φλαμπουράρης) υποχρεούται εντός 3 μηνών και 20 ημερών να καταθέσει τις αλλαγές στην εφορία. Επομένως ο κ. Φλαμπουράρης εάν έχει όντως κάνει τη μεταβίβαση στις 27 Ιανουαρίου 2015 και δεν ψεύδεται θα πρέπει να εμφανίσει το αποδεικτικό της ενημέρωσης προς την εφορία καθώς και τα ανάλογα τραπεζικά παραστατικά. Για να είναι αξιόπιστο λοιπόν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να έχει υπάρξει κατάθεση με τραπεζικό τρόπο ή επιταγή. Το συμφωνητικό παράλληλα πώλησης των μετοχών του κ. Φλαμπουράρη οφείλει να αναφέρει ξεκάθαρα τον τρόπο πληρωμής. Εάν δηλαδή αυτός έγινε (κι επιμένουμε στο ΑΝ καθώς ακόμα ουδείς έχει πειστεί για την ακρίβεια των λόγων του κ. Φλαμπουράρη) θα πρέπει να τονίζεται ότι υπήρξαν δόσεις ή αν έχει εξοφληθεί το ποσό εις όλον.
  
Στην περίπτωση που υπάρχουν όμως δόσεις – όπως ο γηραιός πολιτικός ισχυρίζεται – στην καταβολή του τιμήματος, ο πωλητής ακόμα έχει έννομο κι εύλογο συμφέρον. Άρα ο κ. Φλαμπουράρης ακόμα και σήμερα έχει ρόλο στα πράγματα της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ. Για παράδειγμα την παραίτηση του από το δ.σ. της εταιρείας στην τελευταία γενική συνέλευση ποιο διοικητικό συμβούλιο την έκανε αποδεκτή; Συμμετέχει σε αυτό το νέο δ.σ και ο νέος αγοραστής; Ποιος επίσης είναι αυτός ο αγοραστής των μετοχών,καθώς πληροφορίες μιλάνε για τον γιο της συντρόφου του Μιχάλη, ο οποίος φέρεται να έχει ρόλο στα πράγματα.

Ένα κρίσιμο επίσης ζήτημα είναι τι ισχύει με το πιστοποιητικό διαφάνειας του ΕΣΡ που χορηγείται στις κατασκευαστικές εταιρείες. Πως το πήρε η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ; Με ποιο μετοχολόγιο; Ο κ. Φλαμπουράρης παρουσιάζεται εκεί; Πρόκειται για ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις.
  
Τέλος ένα ακόμα ερώτημα για το οποίο οφείλει να μας απαντήσει η αρμόδια ΦΑΕ Αθηνών είναι το ποιος φαίνεται να εκπροσωπεί την ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ στο μητρώο της ΔΟΥ και για το αν ο τυχόν αγοραστής των μετοχών Φλαμπουράρη καλύπτεται από το πόθεν έσχες του για μια τόσο μεγάλη αγορά μετοχών. 

Τι απάντησε σήμερα ο κ. Φλαμπουράρης
«Βρύση ψεμάτων» χαρακτηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης το δημοσίευμα που αναφέρεται στο θέμα της σύμβασης με το Δημόσιο που υπέγραψε κατασκευαστική εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην υπουργός.

«Δεν τίθεται κανένα ηθικό θέμα», λέει σε συνέντευξή του στον Βήμα FM 99,5, τονίζοντας ότι μόλις του ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή του μεταβίβασε τις μετοχές του στον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Μιλώντας νωρίτερα στο Mega, έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ νομίζω ότι υπάρχει προσπάθεια σπίλωσής μου και -εμμέσως- του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή 50 χρόνια στην Αριστερά ανιδιοτελώς, όπως γνωρίζουν όλοι, 40 χρόνια στο επάγγελμα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό και βγαίνει το "Πρώτο Θέμα" με στοιχεία του 2011 και 2012 και προσπαθεί να αποδείξει ότι εγώ είμαι μέτοχος στην εταιρεία Διάτμηση, που ήμουν μέτοχος το 2012 και το 2013 και το 2014, γιατί ήταν η δουλειά μου, από αυτή ζούσα. Εγώ την είχα ιδρύσει το 2002», είπε στο Mega.

Και συνέχισε παραθέτοντας τις περαιτέρω κινήσεις του: «Όταν τη Δευτέρα 26 του Γενάρη μού ανακοινώθηκε ότι υπουργοποιούμαι σήμερα ή αύριο, εγώ έτρεξα αμέσως και έκανα τις εξής ενέργειες: Έδωσα εντολή να φύγω από το ΔΣ της εταιρείας, να πάει να κατατεθεί το πτυχίο ΜΕΚ (είναι το πτυχίο του εργολάβου στο ΥΠΕΧΩΔΕ), τρίτον μεταβίβασα το μετοχολόγιο, έκλεισα το επάγγελμα του ιδιώτη μηχανικού, τακτοποίησα εκκρεμότητες με ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ και υπέβαλα τα χαρτιά μου για τη συνταξιοδότησή μου».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δεν τον πήρε τηλέφωνο για να εξηγήσει ο ίδιος τι ακριβώς έχει γίνει.

Σχετικά με το εάν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας επηρέαζε θετικά λόγω της υπουργικής του ιδιότητας την εταιρεία, απάντησε ότι σε έγγραφο της εταιρείας που εστάλη, για διαφύλαξη του κύρους της, «αποδεικνύεται ότι όχι μόνο αν ήμουν εγώ μέτοχος δεν μπορούσα να επηρεάσω, αλλά επηρέασα και αρνητικά, διότι ενώ δικαιούνται με βάση το νόμο να πάρουν 10% προκαταβολή, κάνανε την αίτηση και δεν πήραν τίποτα».