28 Σεπτεμβρίου 2015

Ο "σοβαρός" Τσακαλώτος γκρέμισε τις Τράπεζες! Η δήλωσή του για πιθανό bail in στις καταθέσεις «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές και μείωσε ακόμα περισσότερο την περιουσία του κράτους!

«Βουτιά» 15,14% για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών - Το Δημόσιο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τραπεζικών μετοχών - Στα 3,5 δισ.ευρώ συρρικνώθηκε το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -

Ο παράγοντας αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παρέσυρε το Χρηματιστήριο που έκλεισε με απώλειες 3,03% στις 655 μονάδες. Πρωταγωνιστής της  πτώσης ήταν οι τραπεζικές μετοχές  όπου ο σχετικός δείκτης έκανε βουτιά κατά 15,14%. Οι φημολογίες ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι υψηλός, σε συνδυασμό με τη δήλωση -σε συνέντευξή του στους FT- του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων,  τίναξαν το θερμόμετρο της αβεβαιότητας και οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό». Η συγκεκριμένη δήλωση από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού, σε μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει τους όρους και τις προυποθέσεις των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, κάθε άλλο παρά κατευνάζει την ανησυχία  των επενδυτών.

Πολύ περισσότερο εντείνει τη  σύγχυση  των  ξένων επενδυτών,  καθώς κατά το πρόσφατο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ο Γιώργος Χουλιάρακης, μιλώντας ως υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των ξένων funds,  είχε στείλει με σαφήνεια το μήνυμα  ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες.

Οι διαδοχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε διαφορετικό μήκος κύματος εντείνουν την αβεβαιότητα και κάνουν πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ιδιαίτερα όταν οι μετοχές των τραπεζών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου.  Τυχόν αγοραστές ελληνικών μετοχών επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και έτσι οι πωλήσεις, έστω κι αν είναι μικρές, δεν μπορούν να απορροφηθούν επειδή δεν υπάρχουν αγοραστές. Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση στο ΧΑ συντελέστηκε με αξία συναλλαγών μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης,  το ΧΑ έπεσε κατά 3,03% με έναν τζίρο 17 εκατ.

Να σημειωθεί πως κάθε πτώση των τραπεζικών μετοχών επιβαρύνει το Δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος τους. Το χαρτοφυλάκιο  του ΤΧΣ ήταν αξίας περίπου 17,5 δισ. ευρώ και σήμερα η αξία του έχει συρρικνωθεί κάτω των 3,5 δισ. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και κινήσεις από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, που δεν  είναι γνωστές στους επενδυτές. Όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή, η Εθνική Τράπεζα έχει εξουσιοδοτήσει  την Morgan Stanley και την Goldman Sachs να συγκεντρώσουν προσφορές για την πώληση του 100% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank.

Αλέξανδρος Κασιμάτης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ