15 Σεπτεμβρίου 2015

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Ρωσία δημιουργεί αεροπορική βάση στη Συρία

Η Ρωσία προμηθεύει με οπλισμό και εκπαιδεύει τους Σύρους στρατιώτες και δεν το κρύβει, η απάντηση του Κρεμλίνου

Oι κινήσεις της Ρωσίας σε ένα αεροδρόμιο στη Συρία υποδεικνύουν σχέδια για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης, υποστήριξε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που διαθέτει. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, επιμένει ότι η Ρωσία βοηθά στην εκπαίδευση των Σύρων στρατιωτών κι ότι μόνο η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Σίγουρα θα υπάρξουν στρατιωτικές προμήθειες. Συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνοδεύονται από Ρώσους ειδικούς, οι οποίοι βοηθούν στην προσαρμογή του εξοπλισμού, στην εκπαίδευση των Σύρων στρατιωτών στο πως να χρησιμοποιήσουν τα όπλα κι αυτό δεν είναι κάτι που το κρύβουμε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επέκρινε εκ νέου τη ρωσική στρατηγική στη Συρία, λέγοντας πως η απόφαση του Κρεμλίνου να στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι προορισμένη να αποτύχει.

«Έχουμε παρατηρήσει κινήσεις ανθρώπων και πραγμάτων που υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιούσουν αυτή την βάση εκεί, νότια της Λαττάκεια (προπύργιο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ), ως προκεχωρημένη αεροπορική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, όπως αναφέρει το Reuters. Παράλληλα, δύο μη κατονομαζόμενοι Aμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία έχει παρατάξει επτά άρματα μάχης σε ένα συριακό αεροδρόμιο, στο πλαίσιο ενεργειών προετοιμασίας, τονίζοντας πως οι προθέσεις της Μόσχας μετά την ανάπτυξη βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού στη Συρία, παραμένουν αδιευκρίνιστες.