27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΛΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ! Με τη Γιάννα και Σόρος θα συζητήσει το χρέος ο Τσίπρας

Μια βδομάδα θα ξεροσταλιάζει στις ΗΠΑ μπας και βρει ο Ομπάμα 5 λεπτά να τον δει στα όρθια 

Σε εκδήλωση που διοργανώνει το περίφημο ίδρυμα «Κλίντον» στη Νέα Υόρκη με θέμα  «η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» -Την εκδήλωση και τις ομιλίες θα μεταδώσει απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN
Με τη συμμετοχή του σε μία μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει το περίφημο ίδρυμα Κλίντον, ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στις 23:15 το βράδυ ώρα Ελλάδος στο συνέδριο που έχει θέμα «η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στην εκδήλωση την οποία θα μεταδώσει ζωντανά το CNN, θα συμμετάσχουν, πέραν φυσικά του ίδιου του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κυρία Αγγελοπούλου, η οποία έχει έντονη δράση στο πλαίσιο του ιδρύματος – διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Κλίντον – και μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχε προγραμματίσει μεγάλη εκδήλωση του ιδρύματος στην Αθήνα, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο κ.Τσίπρας έφτασε στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου, με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, έχοντας όμως ως βασικό στόχο να εξασφαλίσει έμπρακτη στήριξη αλλά και σταθερές συμμαχίες στη μάχη που δίνει η Αθήνα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας επενδύει πολλά σε αυτό πολυήμερο ταξί του στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια, όπως διαφάνηκε άλλωστε και στην προ ημερών τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος είχε τονίσει χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Η αμερικανική στάση είναι ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για την Αθήνα, η οποία γνωρίζει πάντως ότι πρέπει να προηγηθεί η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης περί τον Νοέμβριο.

Η πιο κρίσιμη και σημαντική στιγμή της επίσκεψης θα είναι προφανώς η άτυπη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ιδίως στη δεξίωση που θα παραθέσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την εξαήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει  διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ενώ θα κάνει και σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ