17 Σεπτεμβρίου 2015

Χάος στην Ουγγαρία: Συγκρούσεις μεταναστών- αστυνομίας, δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρία σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.


Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Reuters διαπίστωσε ότι τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.


Δεκάδες μετανάστες, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, έσπασαν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, μετέδωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα του θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.


«Τότε, βάσει νόμου θα αναγκαστούμε να τις αποδεχτούμε», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως οι άνθρωποι στην Μέση Ανατολή θα θεωρήσουν την ανακοίνωση ενός τέτοιου συστήματος ποσοστώσεων πρόσκληση να έρθουν στην Ευρώπη.


Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συζητήσει για ένα σύστημα ποσοστώσεων, αλλά μόνο σε εθελοντική βάση και μόνο όταν


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας καλεί την ΕΕ να αντιδράσει
Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της γειτονικής Ουγγαρίας ότι επιδεικνύει «βάναυση» και «αντιευρωπαϊκή» συμπεριφορά ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει. «Δεν
θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε να μας ταπεινώσει. Απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, καλώντας τα κράτη μέλη της να συμπεριφέρονται συμμορφούμενα προς τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Εάν η ΕΕ δεν αντιδράσει, θα βρούμε έναν τρόπο να προστατέψουμε τα σύνορα μας και μαζί τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε.


Οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν 29 μετανάστες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα της χώρας με την Σερβία, χαρακτηρίζοντας έναν από τους συλληφθέντες ως «γνωστό τρομοκράτη». Ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

«Η αστυνομία επίσης συνέλαβε έναν γνωστό τρομοκράτη», δήλωσε ο Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Όταν (η αστυνομία) ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αυτός (ο συλληφθείς μετανάστης) είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός.