16 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ! Εικόνες εγκατάλειψης στο «Πάρκο Τρίτση»: Μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο, χωρίς φως

Δείτε φωτογραφίες - Ποιος ο ρόλος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Ρένας Δούορυ - Ποια η ιστορία του πάρκου

Πριν από δώδεκα χρόνια, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν να δουν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης- έχει έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Σήμερα μονάχα ο τίτλος στην ταμπέλα της εισόδου του, θυμίζει στους περίοικους πως κάποτε υπήρχε ένα «Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».



Γιατί εκτός του ότι έχει μείνει χωρίς διοίκηση, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του και στα χέρια λίγων εθελοντών από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που προσπαθούν να το προστατέψουν. Βλέπετε η τελευταία κυβέρνηση, παρά το γεγονός, πως το Πάρκο ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έκανε απολύτως τίποτε, και ενώ είχε ενημερωθεί τουλάχιστον έξι φορές από την τοπική αυτοδιοίκηση το άφησε εγκαταλελειμμένο γεμάτο σκουπίδια και πρόσφατα χωρίς ηλεκτροδότηση αφού η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω χρεών.



«Τον αναπληρωτή υπουργό  Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Τσιρώνης» όπως είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ιλίου και μέλος του ΑΣΔΑ κ. Νίκος Ζενέτος «τον είχαμε συναντήσει και ενημερώσει για τα προβλήματα του Πάρκου τουλάχιστον έξι φορές. Όλο μας έλεγε πως θα το δει το πρόβλημα αλλά δεν έγινε τίποτε. Φυσικά το πρόβλημα είναι διαχρονικό, αλλά η τελευταία κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι και να μην κοβόταν το ρεύμα αλλά και να μην υπήρχαν τα σκουπίδια».



Τον Ιούνιο του 2014 έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει ερώτηση στους τότε συναρμόδιους υπουργούς για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτση», στην οποία έκαναν λόγο για εγκατάλειψη και απαξίωση του Πάρκου, χωρίς όμως να ενδιαφερθούν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Αλλά και το Νοέμβριο του 2014 λίγους μήνες πριν το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα αναλάβει τα ηνία της χώρας, η κ. Ρένα Δούρου είχε συνάντηση στην Περιφέρεια με το προεδρείο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και για τη σωτηρία του Πάρκου, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια άλλη ενέργεια από την Περιφέρεια Αττικής και από την κυρία Δούρου, όπως είχε υποσχεθεί τότε στο προεδρείο του ΑΣΔΑ. Όλα τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος ο οποίος τόνισε πως το θέμα του Πάρκου πρέπει να λυθεί άμεσα.



Όπως αναφέρει στο protothema.gr και ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Γιώργος Σγούρος: «Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης είναι ο μοναδικός υγρότοπος της Αττικής με έκταση 1176 στρέμματα με μεγάλη ποικιλία δένδρων και φυτών, με λίμνες και τουλάχιστον 170 είδη πουλιών. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης του Πάρκου είναι διαχρονικό και αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση της πολιτείας δεν πρόκειται να βρεθεί λύση».



Αν κάποιος επισκεφθεί σήμερα το πάρκο θα αντικρίσει σκουπίδια, κατεστραμμένα κιόσκια και παγκάκια, σπασμένες κολώνες φωτισμού, άγρια χόρτα και βάτα που αποδεικνύουν την εγκατάλειψη του χώρου. Τραγικές είναι οι εικόνες με τις πάπιες και τις χελώνες που κολυμπούν στη λίμνη ανάμεσα σε πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και διάφορα άλλα σκουπίδια.



Η ιστορία


Το πάρκο αποτελεί μέρος του μεγάλου κτήματος έκτασης 2.500 στρεμμάτων που είχε αποκτηθεί από τη βασιλική οικογένεια το 1848 με σκοπό να δημιουργήσουν οι γαλαζοαίματοι πρότυπο κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας.



Λέγεται ότι η ίδια η Αμαλία επόπτευε τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αγροτικών δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία «στο αγρόκτημα φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα  δέντρα, 3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φιστικιές, 180 στρ. αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδεντρα και σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από το εξωτερικό. Δούλεψαν οι ανακτορικοί κηπουροί Σμιτ και Μπαρώ που είχαν φτιάξει και τον Βασιλικό Κήπο. Καλλιεργήθηκε επίσης βαμβάκι, δημητριακά, πατάτες, ψυχανθή κ.ά.



Το κτήμα γέμισε ζώα που έφεραν από διάφορα σημεία της Ευρώπης αλλά και από την Αφρική και τις Ινδίες. αγελάδες, πρόβατα  αραβικά άλογα, μέχρι και καμηλοπαρδάλεις! Τα προϊόντα του κτήματος απέσπασαν επαίνους και βραβεία σε εκθέσεις της εποχής.







Βασίλης Γούλας, Φωτογραφίες: William Faithful
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ