19 Σεπτεμβρίου 2015

Καραμανλής: Τι είπε στον Βαγγέλη για τις εκλογές

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να κόψει το νήμα των εκλογών εμφανίζεται στους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος προ διημέρου έσπευσε να υπογραμμίσει δημόσια την αμέριστη στήριξή του στην ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για την ανάγκη διασφάλισης πολιτικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι σήμερα, ο κ. Καραμανλής βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα, ζητώντας τους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί τον κ. Μεϊμαράκη γνήσιο και αυθεντικό εκφραστή της φιλελεύθερης παράταξης και προσυπογράφει τη στρατηγική, αλλά και την τακτική με την οποία επέλεξε να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Υπέρ συνεννόησης και συνεργασίας

Λέγεται, μάλιστα, ότι στο δείπνο που μοιράστηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Μεϊμαράκη, και μάλιστα λεπτομερώς, τόσο την προεκλογική όσο και τη μετεκλογική στρατηγική. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το μετριοπαθές προφίλ που εξέπεμψε καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο κ. Μεϊμαράκης όσο και για την απόφασή του να ταχθεί υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Περιττό, βέβαια, να προσθέσει κανείς,ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να στρέψει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία προς τον μεσαίο χώρο, στον οποίο πρώτος στόχευσε ο κ. Καραμανλής και από τον οποίο απομακρύνθηκε το κόμμα επί των ημερών του Αντ. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δώσει άμεσα τη συγκατάθεσή του, προκειμένου ο κ. Μεϊμαράκης να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, καθώς θεωρούσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να συσπειρώσει το κόμμα και να φέρει έναν αέρα νίκης στη ΝΔ.Και επιβεβαιώθηκε στην άποψή του αυτή, αν κρίνει κανείς τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από το γεγονός ότι από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του μέχρι σήμερα, έχουν επανέλθει στη ΝΔ σχεδόν όλοι όσοι απομακρύνθηκαν μετά από το 2009.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο κ. Καραμανλής δηλώνει εντυπωσιασμένος από το κλίμα που εισέπραξε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο σαββατοκύριακο. «Είχα να το ζήσω από το 2007», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του.

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί «κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα το ύψος της αποχής. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, στις εκλογές του Ιανουαρίου είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η αποχή παραμείνει υψηλή και την ημέρα των εκλογών, τότε θα είναι πιο εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία –η οποία σημειωτέον εμφανίζει εντυπωσιακά ποσοστά συσπείρωσης– να κόψει το νήμα.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18/9