08 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Επεισόδια από κάφρους λάθρο στη Λέσβο

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, που “βουλιάζει” από χιλιάδες πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί και καθημερινά προστίθενται κι άλλοι. Το πρωί, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, εξαγριωμένοι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ, ενώ ξέσπασαν φωτιές κατά μήκος του δρόμου από τον καταυλισμό μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι μετανάστες έκαναν πορεία διαμαρτυρίας και κατέληξαν στο δημαρχείο και κατέλαβαν την κεντρική πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, ζητώντας να φύγουν με πλοία από το νησί και ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της αστυνομίας. Σε βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να φλέγεται το κοντέινερ όπου θα ξεκινούσε από σήμερα η ταυτοποίηση των στοιχείων των προσφύγων από τη Συρία μέσα στον καταυλισμό. Τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες μένουν στο Καρά Τεπέ, ενώ χιλιάδες άλλοι περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Οι εικόνες που κατάγραψε με drone ο Παύλος Αβαγιαννός δείχνουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Παντού στους δρόμους από τις περιοχές εισόδου έως τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ περπατούν για χιλιόμετρα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ίδια εικόνα και στον παραλιακό δρόμο προς το λιμάνι, όπου χιλιάδες άλλοι συνωστίζονται περιμένοντας να επιβιβαστούν στα πλοία για τον Πειραιά. Εδώ και τέσσερις ημέρες στο νησί επικρατεί μεγάλη ένταση και καθημερινά γίνονται επεισόδια στο λιμάνι και τους γύρω δρόμους, αλλά και σε περιοχές εισόδου όπως η Συκαμνιά και ο Μανταμάδος. Συμπλοκές, δακρυγόνα, τραυματισμοί, πορείες, φωτιές και μπλόκα συνθέτουν το σκηνικό του χάους, με τους αστυνομικούς και λιμενικούς να προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη με τη χρήση των γκλομπ και των ασπίδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο νησί βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες και καθημερινά καταφθάνουν νέοι από τα τουρκικά παράλια. Υποδομές δεν υπάρχουν για τα καραβάνια των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά με δουλεμπορικά από την Τουρκία. Όπως λένε κάτοικοι στο Mega, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και κάνουν έκκληση να βρεθεί λύση. Την ίδια ώρα, το δράμα των προσφύγων δεν έχει τέλος. Τη συγκλονιστική στιγμή που ένας πρόσφυγας από τη Συρία ξαναβρίσκει τα παιδιά του στην Κω κατέγραψε η κάμερα του CBS News. Ο πατέρας έχασε τα παιδιά του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το δουλεμπορικό. Μόλις όμως πάτησε στη στεριά, τα ξαναβρήκε και ξέσπασε σε κλάματα. Μάλιστα ο δήμαρχος Λέσβου προειδοποιεί ότι εάν δεν βρεθεί λύση, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ καλεί και σε αποχή από τις εκλογές.

Διαμαρτύρονται φορείς και κάτοικοι

Ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου δηλώνει πως “είναι πάρα πολλοί. Δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ τους, οι οποίες μεταφέρονται και στους ντόπιους πληθυσμούς”. “Κινδυνεύει και η σωματική μας ακεραιότητα γιατί αυτή τη στιγμή γιατί απειλούνται με μαχαίρια οδηγοί για να πάρουν μετανάστες”, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στη Λέσβο λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας. “Να καλέσουμε τους Λέσβιους να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Παράλληλα μία πρόταση που θα γίνει είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου”.

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα 61 πρόσφυγες διασώθηκαν ανοιχτά της Μυτιλήνης από το επιβατηγό πλοίο Blue star 1 και ένα πλωτό του λιμενικού. Το πλήρωμα εντόπισε το μισοβυθισμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του νησιού.

Πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό ζήτημα έγινε στην εκπομπή "Κοινωνία Ωρα Mega", μεταξύ των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που βρέθηκε χθες στη Λέσβο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν περάσει στην Ευρώπη και τζιχαντιστές. “Νομίζω πως οι πληροφορίες που υπάρχουν από τις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη λένε ότι είναι πιθανόν ένας μικρός αριθμός” τόνισε ο κ. Μουζάλας.