14 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει στο debate ο… Νταν Κουέιλ της Ελλάδας (video)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Νταν Κουέιλ ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Νέος και φωτογενής, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, και έγινε ο 44ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όταν κατέβηκε δίδυμο με τον άλλοτε επικεφαλής της CIA και Αντιπρόεδρο της 8ετίας Ρέιγκαν, στις προεδρικές εκλογές του 1988.
Ο Νταν Κουέιλ ωστόσο, δεν ακολούθησε ποτέ την καριέρα που ονειρευόταν. Ήδη μάλιστα από το 1988, και το θρυλικό debate των υποψηφίων Αντιπροέδρων, πέρασε στην Ιστορία ως πολιτικά… αφελής (σικ), χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα, και εκ των πραγμάτων του στέρησε τη δυνατότητα να ανοίξει άλλη πολιτική περπατησιά.


Σε εκείνο το debate, απέναντι στον υποψήφιο Αντιπρόεδρο του Μάικλ Δουκάκη, Λόιντ Μπέντσεν, ο Νταν Κουέιλ έκανε το μοιραίο λάθος να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, εστιάζοντας τη σύγκριση στο νεαρό της ηλικίας.

Ο Μπέντσεν, ο οποίος ήταν φίλος της οικογένειας Κένεντι και είχε υπηρετήσει στο πλευρό του δολοφονηθέντος Προέδρου, δεν… κρατήθηκε: “Υπηρέτησα με τον Κένεντι. Ήξερα τον Κένεντι. Ο Κένεντι ήταν φίλος μου. Γερουσιαστά Κουέιλ, δεν είστε… Κένεντι”, ήταν η φράση που πέρασε στην Ιστορία των πολιτικών debates.


Κατ΄ αναλογία, ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει στο σημερινό debate με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να έχει την… τύχη του Νταν Κουέιλ. Ή τουλάχιστον, να… γρατζουνιστεί.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός είναι ντεφορμέ σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι ο εαυτός του. Δεν είναι campaigner. Δεν εκπέμπει την εικόνα και την αυτοπεποίθηση του νικητή. Δεν είναι… Ανδρέας, όπως δεν τον ενοχλεί να τον αποκαλούν.

Όπως ο Νταν Κουέιλ δεν ήταν Κένεντι…


Μαρίκα Λυσιάνθη