25 Σεπτεμβρίου 2015

Τelegraph: Ο Βαρουφάκης... εξάγει γνώσεις -Τα έβαλε με όλους και με όλα στο Λονδίνο

Εξαγωγή «επαναστατικής» και οικονομικής τεχνογνωσίας πραγματοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μπορεί να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις ελληνικές εκλογές, όμως, φαίνεται πως έχει στρέψει το βλέμμα του στις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία.

Διάπυρος υποστηρικτής του νέου ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ μετείχε χθες στο πάνελ που διοργάνωσε το BBC για το μέλλον της παγκόσμια οικονομίας και ιδιαιτέρως της Γηραιάς Αλβιόνας και φυσικά ξεσπάθωσε κατά πάντων.

Με πλάγιο τρόπο άσκησε έντονη κριτική στον Βρετανό ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «απέτυχε να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που είχε εξαγγείλει και γι' αυτό οφείλω να τον επαινέσω».

Στη συνέχεια τα έβαλε με τους λογής θιασώτες της λιτότητας στην Ευρώπη: «Υπάρχει μια ρητορική για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Ελλάδα έχει 18 φορές περισσότερη λιτότητα από αυτή της Βρετανίας».

Ο κ. Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο του Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντας πως «είναι το καλύτερο πράγμα που έχει βγει το τελευταίο διάστημα από τη Βρετανία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον ταξικό πόλεμο που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση. Μειώνει το φόρο κληρονομιάς και ταυτόχρονα κόβει και τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ταξικός πόλεμος».

Η υποστήριξη προς τον Κόρμπιν έγινε ακόμη πιο απτή, στη συνέχεια της κουβέντας, όταν ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης που προτείνει ο Βρετανός Εργατικός. Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Βαρουφάκης βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει τα βέλη του κατά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών σημειώνοντας πως δεν χειρίστηκαν σωστά την κατάσταση και η προσπάθειά τους να ξυπνήσουν την παγκόσμια οικονομία από την οικονομική κρίση στην οποία είχε περιπέσει, στέφθηκε με αποτυχία.

«Είναι μύθος και φαντασία αυτό που πιστεύει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ότι τυπώνοντας βουνά από χρήματα και τροφοδοτώντας αφειδώς τις τράπεζες, θα καταφέρει να προκαλέσει μια παραγωγική επένδυση».

Το συμπέρασμα του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι η πρόταση του Κόρμπιν να υπάρξει μια γενναία επένδυση στο κράτος, είναι η μοναδική ορθή λύση. Όπως επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι εμφανίστηκε τώρα στο προσκήνιο ο Κόρμπιν, ο οποίος ως άλλος... Μάργκαρετ Θάτσερ μπορεί να αναγεννήσει το χώρο της Αριστεράς. «Το ίδιο έκανε η Θάτσερ το '80. Κατάφερε να αναγεννήσει το χώρο της Δεξιάς. Θα είναι καταπληκτικό αν καταφέρει το ίδιο και ο Κόμπριν και να δείξει το δρόμο σε όλους εμάς που βρισκόμαστε εκτός των τειχών».