23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Διάσημος Ποδοσφαιριστής που Έγινε Πρωταθλητής Ευρώπης στο Jiu Jitsu

Ο Bixente Lizarazu, παρά το μικρό ανάστημά του, ήταν ένας ποδοσφαιριστής-big deal. Εάν ρωτούσες οποιονδήποτε φίλαθλο να σου πει τι σκέφτεται για τον «Liza», πιθανότατα θα απαντούσε με κάτι τύπου «Ο Lizarazu; Ήταν ποιοτικός παίκτης».

Αυτό είναι αλήθεια. Όμως τώρα, ο Lizarazu είναι επίσης ένας πολύ καλός παίκτης σε ένα τελείως διαφορετικό άθλημα: το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (BJJ).

Ο Γάλλος (βασκικής καταγωγής) βοήθησε τη χώρα του στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998, που έγινε στην πατρίδα του. Οι μνήμες με τον Lizarazu και τους συμπαίκτες του να παρελαύνουν με το Παγκόσμιο Κύπελλο στα Ηλύσια Πεδία, θα υπάρχουν για πολύ ακόμη στο μυαλό των Γάλλων, που νίκησαν με άνεση τη Βραζιλία στον τελικό του Παρισιού. Αυτό βέβαια, πριν επαναλάβουν την επιτυχία τους, κερδίζοντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro) το 2000, με τον Lizarazu να είναι και πάλι ένα από τα αστέρια της ομάδας.

Ο Lizarazu, κέρδισε επίσης το Champions League με τη γερμανική Μπάγερν Μονάχου το 2001: ένα ακόμα κατόρθωμα για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, ο Lizarazu είναι ένας από τους 39 παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα κι έναν ευρωπαϊκό τίτλο με τον σύλλογό τους, όπως επίσης ένα ευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο κύπελλο με τη χώρα τους.

Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, το 2006, ο Lizarazu έψαχνε να βρει νέους τρόπους για να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση. Ήταν ήδη ένας διάσημος surfer. Είχε ακόμη ξεκινήσει να κάνει Skeleton και τα πήγαινε καλά, με ελπίδες μάλιστα να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, το 2010. Όμως, το Brazilian Jiu Jitsu «τράβηξε» πραγματικά όλη την προσοχή του.

Με δάσκαλο τον Γάλλο «μαυροζωνά» Yannick Beven, ο Lizarazu προσαρμόστηκε στο τατάμι με την ίδια εκπλητική ευκολία που προσαρμοζόταν στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Λένε ότι είναι δύσκολο για πρώην επαγγελματίες αθλητές υψηλού επιπέδου να φανούν ανταγωνιστικοί σε κάτι άλλο, όμως ο Bixente Lizarazu δεν έκανε το ίδιο σε ό,τι αφορά το BJJ.

Ξεκίνησε να προπονείται μόλις το 2008 και το 2009 ο Γάλλος αγωνιζόταν στο Ευρωπαϊκό Open του Brazilian Jiu Jitsu Open, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας. Μάλιστα, σε αυτήν την πρώτη του διοργάνωση, που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κερδίσει, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία lightweight για «μπλε-ζωνάδες».

Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα, ο Lizarazu είπε, «Ήμουν τόσο ευτυχής όσο όταν ήμουν 18, που πρωτο-ξεκινούσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Όταν έφθασα στο τουρνουά, αυτό που έβλεπα ήταν ξυρισμένα κεφάλια και δολοφονικές φάτσες. Αν θα μπορούσα να πω κάτι εκείνη τη στιγμή θα ήταν "σκατά"».

Παρακινούμενος από την επιτυχία του, ο Lizarazu πήγε για να αγωνιστεί και πάλι στο τουρνουά, έναν χρόνο αργότερα, αυτή τη φορά στη μοβ ζώνη και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που είναι έντονο και δύσκολο. Ωστόσο, έχεις πάντα δέκα συμπαίκτες για back-up. Ο Lizarazu απολαμβάνει σαφώς τη μοναξιά του BJJ. «Είσαι ένας εναντίον ενός. Δεν έχεις άλλους πίσω από την πλάτη σου, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Μοιάζει τόσο πολύ με μια μάχη επιβίωσης, όσο δεν μπορείς να φανταστείς».

Ο Lizarazu έχει «βολέψει» το Brazilian Jiu Jitsu, μεταξύ των άλλων ασχολιών του - το surf, το skeleton και τη δημοσιογραφική δουλειά του για τα γαλλικά ποδοσφαιρικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, έχει αναφέρει ότι θα τον ενδιέφερε να ασκήσει την ποδοσφαρική προπονητική, εισάγοντας τη νοοτροπία του BJJ.

http://www.vice.com/gr/read/lizarazu-bjj