26 Σεπτεμβρίου 2015

Reuters: Δεκάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στη Λέσβο - 309.000 πέρασαν το 2015 από την Ελλάδα

Από τους 430.000 πρόσφυγες που διέσχισαν το 2015 τη Μεσόγειο οι 309.000 πέρασαν από την Ελλάδα

Βάρκες παραφορτωμένες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων και της φτώχειας συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά κατά δεκάδες στη Λέσβο, γράφει το Reuters.

Μπορεί να δει κανείς άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κουνάνε τα χέρια τους και να φωνάζουν, καθώς πλησιάζουν τις ακτές του νησιού, όπου εθελοντές τους περιμένουν για να τους δώσουν νερό και θερμαντικές κουβέρτες.
Οι μετανάστες εξαντλημένοι αποβιβάζονται κοντά στην ακτή Σκάλα Σικαμνιάς, αφού έχουν ολοκληρώσει το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία.
Ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων εκτυλίσσεται, καθώς κάποιοι πρόσφυγες βγάζουν φωτογραφίες στην ακτή κάνοντας το σήμα της νίκης, τη στιγμή που άλλο αγκαλιάζονται, κλαίνε και κάθονται στο έδαφος, καθώς τους περιμένει ένα ακόμα ταξίδι 60 χιλιομέτρων ως την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, προκειμένου να καταγραφούν.
Είναι το πιο πρόσφατο κύμα από τους 430.000 πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκες από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη το 2015, εκ των οποίων 309.000 πέρασαν μέσω Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για τη Μετανάστευση.
Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αφρική, που αντιμετωπίζουν πολέμους ή, εξαθλιώνονται από τη φτώχεια, έχουν διασχίσει το στενό αλλά επισφαλές θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει την Τουρκία από την Ελλάδα στο ανατολικό Αιγαίο.
Κυρίως μέσα σε σαθρά και υπερφορτωμένα φουσκωτά.

www.bankingnews.gr