18 Σεπτεμβρίου 2015

Τον κουρδίζει το Spiegel: Ο κατάλογος των υποσχέσεων Τσίπρα -Ποιες έκανε πράξη και ποιες όχι

Τι κατάφερε να πράξει και τι όχι, ο Αλέξης Τσίπρας στους επτά μήνες που ήταν πρωθυπουργός; Το γερμανικό περιοδικό Spiegel καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της θητεία του και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «απέτυχε με επιτυχία».

Αυτή η παραδοξολογία προκύπτει από τα εξής δεδομένα: Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «ο Τσίπρας αθέτησε τη μεγαλύτερή του υπόσχεση. Η μισητή πολιτική λιτότητας συνεχίζεται». Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει καυστικά ότι «ως προς την εξαγγελθείσα αποδυνάμωση των Ελλήνων ολιγαρχών δεν έγινε τίποτα. Οι εφοπλιστές εξακολουθούν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους στην Ελλάδα. Επίσης δεν κατόρθωσε μέχρι τη στιγμή που διαλύθηκε η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση έναν νόμο για αποτελεσματικότερο έλεγχο των μιντιαρχών».

Το δημοσίευμα εστιάζει και στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στο οποίο «δεν έγινε σχεδόν κανένα συγκεκριμένο βήμα», όπως παρατηρεί.

Ωστόσο, παρά τις πολλές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, αναγνωρίζεται στον πρώην πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «ψηφίστηκε όντως μια ολόκληρη σειρά νόμων.

Πρόκειται εν μέρει για απαιτήσεις των δανειστών, αλλά μερικώς και για προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», όπως το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.