11 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Τέλος εποχής για τον Νοβίτσκι με τη φανέλα της Γερμανίας-Αποχώρησε με δάκρυα εν μέσω «standing ovation»

Μία ημέρα αφότου ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη σε πόντους στην Ιστορία των Πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ο καλύτερος Ευρωπαίος που αγωνίστηκε στο NBA, Ντιρκ Νοβίτσκι, μετά από 153 αγώνες και 3.045 πόντους με την Εθνική του ομάδα, υποκλίθηκε στο κοινό του Βερολίνου και αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια, αφού η Γερμανία γνώρισε τον αποκλεισμό με την ήττα της από την Ισπανία.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να ήταν και το κύκνειο άσμα για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα που ανέδειξε ποτέ το γερμανικό μπάσκετ, καθώς στα 37 του και με τα «πάντσερ» εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 (εκτός και αν τους δοθεί wild card), φαντάζει πολύ δύσκολο να συνεχίσει την καριέρα του.

Εκτός απροόπτου λοιπόν αυτό ήταν το τελευταίο ματς του Νοβίτσκι με την εθνική Γερμανίας, όπου αποχαιρέτησε το κοινό του με απολογισμό 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Λίγο αργότερα, ο θηριώδης NBAer δεν άντεξε και αφού έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση, ξαναμπήκε στο παρκέ και αποθεώθηκε στην κατάμεστη «O2 Arena». Μάλιστα δεν κατάφερε να κρύψει τα δάκρυα του και στο τέλος «λύγισε».

Ο φόργουορντ των Μάβερικς έβαλε τα κλάματα από τη συγκίνηση σε ένα μοναδικό «standing ovation».

Λίγο νωρίτερα, είχε αφήσει μια μικρή ελπίδα για το μέλλον λέγοντας: «Ας περιμένουμε και θα δούμε» σ' ερώτηση δημοσιογράφου για το γερμανικό ARD.



Ποιος είναι;

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι γεννημένος στο Βίρτσμπουργκ στις 19 Ιουνίου 1978, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ από την άσημη γερμανική ομάδα Βίρτσμπουργκ (DJK Würzburg), προτού τον ανακαλύψουν οι Αμερικανοί σκάουτερ και γίνει ντραφτ (νούμερο 9 το 1998) για λογαριασμό των Ντάλας Μάβερικς (Dallas Mavericks)

Από το 1998 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα του Τέξας. Έχει συμμετάσχει 13 φορές στο All-star game του NBA και έχει συμπεριληφθεί 12 φορές σε μια από τις καλύτερες πεντάδες της χρονιάς στο NBA. Το 2007 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής που ανακηρύχθηκε MVP της κανονικής διάρκειας του NBA πράγμα που δεν το έχει καταφέρει άλλος Ευρωπαίος. Κατάφερε να γίνει ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορια του ΝΒΑ ξεπερνόντας τον Χακίμ Ολαζούον. Επίσης είναι ο πρώτος παίκτης που κατάφερε να έχει 28000 πόντους 10000 ριμπάουντ 1000 κοψίματα 1000 κλεψίματα και 1500 τρίποντα. Στο τέλος της περσινής σεζόν ήταν στην 7η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με 28.119, μόλις 450 πόντους πίσω από τον 6ο Σακίλ Ο'Νιλ τον οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τη σεζόν 2015-16.

Είναι μέλος της Εθνικής Γερμανίας και από το Ευρωμπάσκετ του 1999, με την οποία έχει ως ύψιστα κατορθώματα το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005. Ο ίδιος μετράει πολλές προσωπικές διακρίσεις και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το 2006 οδήγησε τους Μάβερικς στους τελικούς του ΝΒΑ με εξαιρετικές εμφανήσεις στα πλειοφς αλλα το Μαιάμι κατέκτησε το τίτλο. To 2011 κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στο NBA με εξέχουσα παρουσία κυρίως στους τελικούς, οταν και βραβεύτηκε ως ο πολυτιμότερος παίχτης των τελικών (έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος που πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ μετά τον Τόνι Πάρκερ το 2007).

  • MVP του Μουντομπάσκετ 2002
  • MVP του Ευρωμπάσκετ 2005
  • Νικητής του διαγωνισμού τριπόντων του NBA το 2006
  • MVP του NBA το 2007
  • 13 συμμετοχές σε All-star game του NBA
  • 12 φορές μέλος μιας από τις καλύτερες πεντάδες της χρονιάς στο NBA
  • MVP των τελικων του NBA 2011
  • Πρωταθλητής ΝΒΑ 2011