22 Σεπτεμβρίου 2015

Σκάνδαλο της VW στις ΗΠΑ – Πιάστηκε να «κλέβει» στις μετρήσεις ρύπων στα ντίζελ

H Volkswagen ανακαλεί 500.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

H ανάκληση γίνεται κατ’ απαίτηση επίσημου φορέα λόγω χρήσης λογισμικού για παράκαμψη των ελέγχων εκπομπής ρύπων.

Η VW κατηγορείται ότι τοποθέτησε μια συσκευή-«κλέφτη» στα αυτοκίνητα, η οποία τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές καυσαερίων απ’ ό,τι έχουν στο δρόμο.

Η συσκευή ανιχνεύει ότι το αυτοκίνητο περνάει δοκιμές και ρυθμίζει στο μέγιστο τον έλεγχο των ρύπων, ενώ η αποδοτικότητά της μειώνεται στις κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.

Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15.

Υπολογίζεται ότι η ανάκληση θα κοστίσει στον κατασκευαστή έως και 16 δισ. ευρώ, με την ΕΡΑ να λέει ότι «Στη VW μπορεί να επιβληθούν αστικές ποινές και ασφαλιστικά μέτρα για τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορείται».

Η ΕΡΑ δηλώνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και παραμένουν νομικά εντάξει για να πωλούνται και να κυκλοφορούν.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχει θέμα και για αυτοκίνητα που πωλούνται εκτός ΗΠΑ.

http://www.drive.gr/news/kosmos/h-volkswagen-anakalei-500000-aytokinita-stis-ipa