Ερώτηση τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ για το επίδομα
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με το λεγόμενο επίδομα παραμεθορίου ή, αλλιώς, την ειδική μηνιαία αποζημίωση παραμεθορίου.
Το επίδομα των μόλις 105 ευρώ τον μήνα, που συνολικά φτάνει για τα δικαιούχα στελέχη, στο σύνολό τους, του Στρατού Ξηράς, τα μόλις 18 εκατομμύρια κατ’ έτος, φαίνεται πως είναι και πάλι στον αέρα. Και αυτό γιατί μετά την καταγγελία Θεσσαλών στρατιωτικών, της ΕΣΠΕΘ, πως αν και εγκρίθηκε η καταβολή του «επιδόματος παραμεθορίου για τον μήνα Σεπτέμβριο με μορφή οδοιπορικών (ΦΠ με μετακίνηση τεσσάρων ημερών εκτός έδρας, υπογραφή και υπεύθυνη δήλωση του στελέχους περί πραγματοποίησης αυτών), εκκρεμεί η έγκριση για καταβολή τριών μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) στον Στρατό Ξηράς και δύο μηνών (Ιούλιος, Αύγουστος) για την Πολεμική Αεροπορία», έρχεται τώρα και ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με τον πρώην ΥΦΕΘΑ Κώστα Τασούλα και τους βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Χρήστο Μπούκωρο να καταγγείλουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις κινδύνεψαν λόγω του επιδόματος να βυθιστούν στο σκοτάδι.
Όπως λένε, για να καταβάλουν τα Επιτελεία το εν λόγω επίδομα, αναγκάστηκαν να περιορίσουν δαπάνες «φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος τα στρατόπεδα από τη ΔΕΗ, καθόσον δεν είχαν εξοφληθεί οφειλόμενοι λογαριασμοί από το 2014». Οι «γαλάζιοι» βουλευτές σημειώνουν πως η μέχρι τώρα μεθοδολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την καταβολή του επιδόματος βάζει σοβαρά ερωτήματα και για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συνεχίσει την πληρωμή του. Κάτι πολύ σοβαρό, καθώς είναι γνωστό πως αν το στερηθούν τα στελέχη, κυριολεκτικά είναι σαν κάποιος να τους κόβει την ανάσα, μια και αφού ούτε η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εφαρμοστεί, ζουν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Οι τέσσερις βουλευτές υποστηρίζουν πως τον Φεβρουάριο το επίδομα κατεβλήθη με την ενεργοποίηση του ΠΔ 200/93 στο οποίο προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης τεσσάρων ημερών για εκτός έδρας υπηρεσία με εκταμίευση από τον κωδικό «πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές», όμως –όπως λένε οι ίδιοι– η καταβολή του επιδόματος δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο, γιατί τα «εκτός έδρας» καταργήθηκαν το 2012.
Γι’ αυτό και οι βουλευτές, όπως πρώτοι έκαναν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, ζητούν να μάθουν αν, τελικά, και πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση για ενσωμάτωση του επιδόματος, και άρα η διασφάλισή του, στον μισθό. Σε ό,τι, δε, αφορά τα τρέχοντα, ρωτούν να μάθουν, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς, αν θα πληρωθεί το μικρό αυτό επίδομα στα στελέχη για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και για το διάστημα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και, βέβαια, πώς θα πληρωθεί. Δηλαδή, σε ποιον κωδικό θα γραφτεί η σχετική δαπάνη.
Κώστας Αττίας
* Από το ένθετο ΜΑΡΣ της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 24/10/2015