Το «βαθύ λαρύγγι» Αντ. Κάντας (πρώην διευθυντής Εξοπλισμών) «έδωσε» και άλλους μιζαδόρους στη Δικαιοσύνη
Τρίζει τα… δόντια η Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα εξοπλιστικών συμβάσεων, όπου μέσα από offshore εταιρείες ή σε βαλίτσες διακινήθηκε πακτωλός χρημάτων, με το τελικό νούμερο να παραμένει άγνωστο!
Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, που επέβαλε την περασμένη Δευτέρα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή και έπεται συνέχεια, καθώς τουλάχιστον δέκα μεγάλες δικογραφίες για σκανδαλώδεις συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων, με μίζες από «μαύρα ταμεία», εκκρεμούν σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία…
Δικαστικοί κύκλοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι η σκληρή ποινική μεταχείριση, που επιφύλαξε το δικαστήριο στον Ιωάννη Σμπώκο, είναι σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους σε εκκρεμούσες υποθέσεις εξοπλιστικών για το τι τους περιμένει, εάν δεν «συνεργαστούν» με τις δικαστικές αρχές…
Επιστροφή στη φυλακή
Αυτό φαίνεται ότι συνέβη με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που «έφαγε» ισόβια και επέστρεψε στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό…
Στο γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να «ανοίξουν» στόματα συνηγορεί και το ότι, στην ίδια υπόθεση, το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους συγκατηγορουμένους του κ. Σμπώκου, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, που κρίθηκε ένοχος, επίσης για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και στο στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Νίκο Λεονταρίτη, Και οι δύο φέρονται να έχουν δώσει στοιχεία για πρόσωπα και μίζες στη διάρκεια της ανάκρισης.
Έτσι, μπορεί μεν να εισέπραξαν πολυετείς καθείρξεις (25 και 20 χρόνια αντίστοιχα), ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο, αφού τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.
Νέα απολογία Κάντα
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι, την επομένη της ισόβιας καταδίκης Σμπώκου, ο Αντώνης Κάντας βρισκόταν ακόμη μία φορά στο γραφείο των ανακριτών Διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου, όπου έδινε ακόμα μία απολογία για την υπόθεση των Leopard.
Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2013, ο Αντώνης Κάντας είχε αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει την οδό της… αρετής, καθώς είχε ομολογήσει ότι πήρε μίζες από δώδεκα συμβάσεις εξοπλιστικών!
Στην πολυήμερη απολογία του ο Αντώνης Κάντας είχε αποκαλύψει πλήθος ονομάτων, στα οποία περιλαμβάνονταν υπάλληλοι και εκπρόσωποι εταιρειών κατασκευής πολεμικού υλικού, ένας τραπεζίτης, ένας επιχειρηματίας, αλλά και ένας δικηγόρος, που τον βοήθησε να συστήσει τις offshore εταιρίες για το «ξέπλυμα» του παράνομου χρήματος από τις μίζες.
Τότε, ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Δημήτρη Σταυρόπουλου, είχε κατονομάσει πρόσωπα, που μετέπειτα ήταν κατηγορούμενοι στις υποθέσεις των εξοπλιστικών.
Ο Αντώνης Κάντας, σε μία από τις απολογίες του, είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την off shore interaction στο Μονακό, η οποία έχει συνδεθεί με τη σύμβαση των αρμάτων μάχης Leopard, καθώς και με την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ Erieye, για την οποία συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών, Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε μίζα 2 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες, διοχετεύτηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στον Γιάννη Σμπώκο.
Αποκαλύψεις για Λιακουνάκο
Για τον Θωμά Λιακουνάκο ο Αντώνης Κάντας είχε αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, ότι ήταν το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ-βουαγιάζ:
«Θέλω να αναφέρω», είχε πει απολογούμενος, «ότι στην πρώτη μας συνάντηση με τον κ. Λιακουνάκο, τον Δεκέμβριο του 2001, όταν μου είπε να μη φέρω αντιρρήσεις στο πρόγραμμα Leopard 2, μου είχε προτείνει να συνεργαστούμε, όπως και παλιότερα, με καταθέσεις στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Εγώ του είπα ότι δεν θέλω, γιατί είχε δημιουργηθεί κάποιος θόρυβος δημοσιογραφικός με το όνομά του σε κάποια εξοπλιστικά προγράμματα. Μου είπε να μη φοβάμαι, γιατί όλα γίνονται μέσω offshore εταιρειών, που έχει ιδρύσει ένα δικηγορικό γραφείο στο Μονακό και υπάρχει μυστικότητα και διασφάλιση. Παρ’ όλα αυτά, εγώ αρνήθηκα και έτσι μου έφερε την τσάντα, που έχω προαναφέρει…».
Μέχρι τώρα, ο Αντώνης Κάντας, το «βαθύ λαρύγγι» των εξοπλιστικών, φέρεται ότι έχει ομολογήσει στους ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται τις δικογραφίες με τις μίζες, ότι έλαβε προμήθειες από τις παρακάτω συμβάσεις:
Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων ποσά 500.000-600.000 ευρώ.
Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ.
Από τους ΡΩΣΙΚΟΥΣ αντιαρματικούς πυραύλους Κοrnet γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. Από τα μετρητά, που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, 500.000 ευρώ φέρεται ότι παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού, ενώ ισχυρίστηκε ότι εν αγνοία του τα χρήματα αυτά, τελικά, διακινήθηκαν μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις «ωφέλιμες πληρωμές» της Siemens.
Από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA-AKΜ περίπου 1.700.000 δολάρια.
Από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας Wegmann έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ, εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.
– Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ.
– Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού Arthur 240.000 ευρώ.
– Από την προμήθεια των Μirage 200-5, 800.000 ευρώ. Οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας σε πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού Exocet του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ.
– Τα Leopard 2 αύξησαν το εισόδημά του κατά 600.000 ευρώ μετρητά, που παρέλαβε σε ένα σακ-βουαγιάζ στο γραφείο του.
Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989, επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.
Τουλάχιστον δώδεκα πρόσωπα κατονόμασε απολογούμενος στους ανακριτές ο Αντώνης Κάντας, μεταξύ των οποίων και τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Δαφέρμο, ο οποίος προφυλακίστηκε την προπερασμένη Παρασκευή, για μίζες που φέρεται ότι έδωσε για την προώθηση των αντιαρματικών πυραύλων Kornet.
Μάλιστα, στην απολογία του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας είπε ότι ήταν ο μοναδικός ο οποίος κράτησε διαφορετική στάση από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του, καθώς ομολόγησε ότι έκανε παράνομες πληρωμές στον Αντώνη Κάντα όχι επειδή το ήθελε, αλλά γιατί τον εκβίασε ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών!
Μετά από τη Βίκυ Σταμάτη, που αποφυλακίστηκε την προπερασμένη εβδομάδα, έρχεται και η σειρά του Άκη Τσοχατζόπουλου να αφεθεί ελεύθερος, καθώς τον Απρίλιο του 2016 συμπληρώνει το ένα πέμπτο της ποινής των 20 ετών κάθειρξης, που του έχει επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» για τα υποβρύχια και τους πυραύλους TOR-M1.
Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρώην υπουργού, καθώς συμπληρώνει το 78ο έτος της ηλικίας του και μπορεί να αποφυλακιστεί με όρους νωρίτερα από το προβλεπόμενο στον νόμο διάστημα των δύο πέμπτων της ποινής, καθώς, ως υπερήλικας, απαιτείται να έχει εκτίσει το ήμισυ των δύο πέμπτων, που ορίζει ο νόμος.
Της ΜΑΙΡΗΣ ΜΠΕΛΑ
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε στις 24/10