12 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΜΕ! Στάση πληρωμών από τους φορολογούμενους – Νέα υστέρηση εσόδων σοκ το 9μηνο

Σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός και τον Σεπτέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, οι εισπρακτικές επιδόσεις στο 9μηνο είναι τέτοιες που θα υποχρεώσουν το οικονομικό επιτελείο να...
εντείνει τις προσπάθειές του ώστε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τα δημόσια έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να αναρριχηθούν στα 49,05 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι και ο νέος στόχος για τη φετινή χρονιά.

Πόσα έσοδα απαιτούνται δεδομένου ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες τα καθαρά έσοδα στο 9μηνο δεν ξεπέρασαν τα 32,2-32,3 δισεκατομμύρια ευρώ;

Κάτι λιγότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τον 2ο μήνα της επόμενης χρονιάς θα «ξεχειλώσει» και η περίοδος αποπληρωμής των αναδρομικών που θα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής από το 80% στο 100%.

Κρίσιμος μήνας

Ο Σεπτέμβριος ήταν κρίσιμος μήνας για τα δημόσια έσοδα, καθώς έπρεπε να εισπραχθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μία ολόκληρη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν ΦΠΑ ανά μήνα, που σημαίνει ότι τώρα καταβλήθηκε για πρώτη φορά ο αυξημένος ΦΠΑ μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στις 20 Ιουλίου.

Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού) δεν ξεπέρασαν τα 3,5-3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε περίπου 3,7-3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

http://lykavitos.gr/archives/230739