26 Οκτωβρίου 2015

Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός χάρτης – Ποιοι Έλληνες και Τούρκοι (Ξεπουλάμε τις συχνότητες;) ενδιαφέρονται για άδειες

Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας αλλάζει. Μέχρι το τέλος της επόμενης άνοιξης –αν δεν καθυστερήσει το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα–, οι γνωστοί «καναλάρχες» (Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Αλαφούζος, Κυριακού, Βρυώνης) θα υπερασπίσουν οικονομικά τις συχνότητες τους, αφού στον χάρτη των εγχώριων ΜΜΕ φιγουράρουν νέοι επίδοξοι ισχυροί επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που φιλοδοξούν να γίνουν ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Γιάννα Αγγελοπούλου, Θεόδωρος Βενιάμης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Βίκτωρ Ρέστης, Ιβάν Σαββίδης, Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Κουρής, Ραχμί Κοτς, Πατρίκ Ντράι και όμιλος Αμερικανών επενδυτών από το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον να μπουν στο παιχνίδι της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς.

Η «τράπουλα» θα μοιραστεί ξανά από μηδενική βάση, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ανασταλτικό στοιχείο που φρενάρει τους επενδυτές και, σύμφωνα με γνώστες των ραδιοτηλεοπτικών πραγμάτων, ενδέχεται να περιορίσει το τελικό ενδιαφέρον τους.

Πρόκειται για την ισχνή διαφημιστική πίτα που, από τα 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως προ κρίσης, έχει πέσει τώρα κάτω από τα 200.

Αυτό το ποσό –που μειώνεται συνεχώς– μοιράζονται οι νυν υπάρχοντες σταθμοί και οι περισσότεροι –εκτός από τον Alpha– έχουν δάνεια ή είναι ελλειμματικοί.

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίστηκε, εν μέσω σοβαρών αντεγκλήσεων και αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για τις υπερεξουσίες που παρέχονται στους αρμόδιους υπουργούς για τα ΜΜΕ (για τον ορισμό του αριθμού των αδειών) και των Οικονομικών (επί του καθορισμού του τιμήματος) ή της μη πρόβλεψης συστήματος μοριοδότησης, αφήνοντας έτσι «κενά» για τη δημιουργία διαπλοκής της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης με τους καναλάρχες.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν για τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην ψήφιση του νομοσχεδίου (Στάθης Παναγούλης), ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση.

«Κάνετε», είπε, «ότι δήθεν τα βάζετε με τα θηρία, αλλά στην ουσία δεν αντιμετωπίζετε τα ζητήματα ουσίας. Είναι παρωχημένο… Εμείς σε αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν θα συμπράξουμε».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, σφοδρή ήταν η σύγκρουση της Λιάνας Κανέλλη με τον Νίκο Παππά, με αποτέλεσμα η βουλευτής του ΚΚΕ να πει στον υπουργό: «Επιτέλους, πάψτε να μας προσβάλετε…».

Το νομοσχέδιο δεν διαφέρει από αυτό που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη οι αντιρρήσεις που είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην οποία τονιζόταν ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της αγοράς.

Οι τηλεοπτικές άδειες θα έχουν 10ετή ισχύ και μπορούν να τις διεκδικήσουν ανώνυμες ή υπό σύσταση ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίες όμως δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των ΜΜΕ, αλλά και δήμοι.
Από τη διεκδίκηση των αδειών αποκλείονται όσοι συμμετέχουν σε διαφημιστικές εταιρείες και σε εταιρείες ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα αποφασίζουν για τον αριθμό των αδειών και για την τιμή εκκίνησης των αδειών.

Ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφαλαίο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας ορίζεται:

  • Το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.
  • Το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου.
  • Το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ορίζεται ότι ο κάθε σταθμός πρέπει να απασχολεί τετρακόσια άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου, διακόσια άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου, πενήντα άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα και είκοσι άτομα για άδεια περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο, πόσες άδειες θα βγουν σε πλειστηριασμό και ποιο θα είναι το ποσό εκκίνησης για τους ενδιαφερομένους. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι άδειες θα είναι 4 έως 6 εθνικής εμβέλειας.

Το όλο εγχείρημα είναι «σφιχταγκαλιασμένο» από την κυβέρνηση, που έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω δύο κορυφαίων υπουργών (Παππάς, Τσακαλώτος).

Η κυβέρνηση θα ελέγχει και το ΕΣΡ που θα εκδώσει τις εφαρμοστικές διατάξεις, βάσει των οποίων θα γίνει ο διαγωνισμός.

Οι καινούργιοι παίκτες στο «πόκερ» των αδειών

Γιάννα Αγγελοπούλου

Η επιθυμία της να αποκτήσει πρόσβαση στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα είναι γνωστή. Στο παρελθόν ήταν ιδιοκτήτρια του «Ελευθέρου Τύπου». Διατηρεί άριστη σχέση με το Δημήτρη Κοντομηνά και δεν αποκλείεται να συνεργαστούν επιχειρηματικά στον Alpha.

Θεόδωρος Βενιάμης

O πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών, κ. Βενιάμης, γεννήθηκε το 1950 στο Βροντάδο της Χίου και είναι γιος του Χιώτη καπετάνιου Λευτέρη Βενιάμη.

Σε ηλικία 27 ετών και έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Επιστημών, ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Golden Union Shipping Co., μαζί με τον Γιώργο Γαβριήλ, τον Χριστόφορο και τη Μαριάνθη Ανδρεάδη και τον Ισίδωρο Σαράντη.

Ο κ. Βενιάμης είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του Έλληνα επιχειρηματία που εκτιμά δεόντως τη ρήση «πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει» και έτσι, πολύ συχνά, θα τον συναντήσει κανείς να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας εκτός από τη ναυτιλία, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο στην πατρίδα ένα μέρος του πλούτου που αποκτήθηκε στη θάλασσα.

Μαζί με άλλους εφοπλιστές, που διαθέτουν ανάλογα κεφάλαια, ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τηλεόρασης. Το ίδιο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ιβάν Σαββίδης

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Είναι Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο.

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου, με την οποία έχει δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε βασικό ρόλο στην αποδοχή από το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών στη Μαύρη Θάλασσα χωρών ως μελών του. Συγκεκριμένα, από το 2004 είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Επίσης, έχει δημοσιεύσει δέκα επιστημονικές εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για την απόκτηση ραδιοτηλεοπτικού μέσου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εμβέλεια τη βόρεια Ελλάδα.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Είναι γιος του Παύλου Γιαννακόπουλου και ανιψιός του Θανάση που είναι οι ιδιοκτήτες της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης σήμερα ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει έναν όμιλο ΜΜΕ με την εταιρεία DPG Digital Media, στην οποία ανήκουν μια σειρά από ιστοσελίδες πολιτικού, αθλητικού, ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Ραχμί Κοτς

Μοναχογιός του Τούρκου Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας επιχειρηματίας διεθνούς κύρους.

Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου στις αρχές της δεκαετίας του ’70, χτίζοντας έναν πολυεθνικό κολοσσό που δημιούργησε έναν όμιλο-«μαμούθ» με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες έως τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα, την Ενέργεια και τον τουρισμό. Σήμερα, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2011 έφθασε τα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα 82 του χρόνια, ο Ραχμί Κοτς κατέχει θέση επίτιμου προέδρου στον όμιλο, ενώ τα ηνία της αυτοκρατορίας έχουν αναλάβει οι τρεις γιοι του, οι οποίοι σπούδασαν σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Πρώτος τη τάξει στο τιμόνι της τουρκικής δυναστείας είναι, πλέον, ο 52χρονος Μουσταφά Κοτς, ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμί, που αποφοίτησε το 1984 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο «George Washington».

Πατρίκ Ντράι

Αν και τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γαλλία, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Πατρίκ Ντράι δεν θυμίζει Γάλλο επιχειρηματία.

Έχει τη φήμη του σκληρού αφεντικού, που αγαπά τις περικοπές δαπανών, το ρίσκο και τα χρέη.

Με αυτά τα εφόδια κατάφερε, τελικά, να εισβάλει στην αγορά καλωδιακής τηλεόρασης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εταιρεία του, Altice, εξαγοράζει την Cablevision, τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αϊντίν Ντογκάν 

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας έδειξε και δεύτερος Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας. Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο Αϊντίν Ντογκάν, ιδιοκτήτη τηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων «Μιλιέτ» και «Χουριέτ». Η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια και για τον λόγο αυτόν είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Θεωρείται ακραιφνής «κεμαλιστής».

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015.