23 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Από τον Ολαντρέου στην αποθέωση του Φρανσουά

Σε εξαιρετικά θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο ηγέτες απευθύνονταν ο ένας στον άλλο με το μικρό τους όνομα, «σπάζοντας» το αυστηρό πρωτόκολλο που ισχύει σε παρόμοιες συγκυρίες.

Η οικειότητα ανάμεσα στους δύο απέχει έτη φωτός από το 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική πρωτεύουσα είχε αποκαλέσει τον νεοεκλεγέντα τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «Ολαντρέου», υπονοώντας ότι αν ο Γάλλος Πρόεδρος εφάρμοζε μία διαφορετική πολιτική απ' αυτήν για την οποία είχε εκλεγεί, θα είχε την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αποστροφή εκείνη του κ. Τσίπρα είχε εξοργίσει τότε τη γαλλική Προεδρία, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης να εισέλθουν σε μία περίοδο καχυποψίας, που πρακτικά κράτησε έως την κρίσιμη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού.

Η στάση του Ολάντ στις δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης της 12ης Ιουλίου, ο οποίος έβαλε πλάτη στη χώρα και στον Τσίπρα εμποδίζοντας το διαφαινόμενο Grexit, δημιούργησε μία νέα χημεία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, με αμοιβαία οφέλη. Ο μεν Τσίπρας έβρισκε στο πρόσωπο του Ολάντ έναν ισχυρό σύμμαχο ως αντίβαρο στον Σόιμπλε, ο δε Ολάντ στηρίζοντας την Ελλάδα έκλεινε το μάτι στη γαλλική αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενισχύοντας έτσι επικοινωνιακά και πολιτικά τον ρόλο τον δικό του και της Γαλλίας ως αντίπαλον δέος στη γερμανική κυριαρχία.

«Ο Φρανσουά», όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου στου Μαξίμου το πρωί, ήταν ο άνθρωπος που «με έπεισε να υπογράψω τη συμφωνία για το καλό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ώστε να αποτύχουν οι προσπάθειες ακραίων νεοσυντηρητικών κύκλων να διαιρέσουν την Ευρώπη».

Η υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλιο, μετά το δημοψήφισμα, έβαλε τον Τσίπρα και τον Ολάντ σε μια εντελώς καινούγρια τροχιά, δημιουργώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη και οικειότητα. Η εφημερίδα Le Monde, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ολάντ στην Αθήνα, σημείωνε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έχει υιοθετήσει πολιτικά τον Τσίπρα και πρωταγωνιστεί ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στους σοσιαλιστές ηγέτες.

Για κάποιους πολιτικούς σχολιαστές στη Γαλλία, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν σε μια ριζοσπαστική ρητορική αν και έχουν υπογράψει ένα εξοντωτικό για την ελληνική κοινωνία μνημόνιο, είναι το τέλειο άλλοθι ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Ολάντ θα έχει ανάγκη ολόκληρη την Αριστερά για να μπορέσει να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Την ίδια ώρα, ο Ολάντ, ο οποίος στην πρωινή συνέντευξη Τύπου υπήρξε «αυτόπτης μάρτυρας» ορισμένων χοντρών υπαινιγμών του κ. Τσίπρα κατά της Τρόικα και του Σόιμπλε, ενδεχομένως να βλέπει μια ευκαιρία για τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν με πολύ καλές προϋποθέσεις σε μια οικονομία που φαίνεται να έχει πιάσει πάτο και δημιουργεί ευκαιρίες, όταν και εφόσον βεβαίως η Ελλάδα καταφέρει να δημιουργήσει ένα φιλικό νομικό και φορολογικό περιβάλλον.

Το tweet του Τσίπρα για την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας



Φωτογραφίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της υπογραφής συμφωνίας για τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και της κοινής Συνέντευξης Τύπου, ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter o Πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε την ανάρτηση:


Δείτε τις φωτογραφίες: