26 Οκτωβρίου 2015

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένας «γνήσιος δεξιός»

Αυτοχαρακτηρίζεται ως «αουτσάιντερ» της κούρσας για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία, αλλά έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο να περάσει τον πήχη που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση φυσικά που δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη είναι σίγουρα η πιο συζητημένη και πιθανότατα η πιο «θορυβώδης» από τις συνολικά τέσσερις.

Οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν δύσκολο για τον πρώην υπουργό να πετύχει την ανατροπή, την οποία ο ίδιος προσδοκά. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι και λόγω της συγκυρίας ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της μάχης. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν τον κ. Γεωργιάδη κερδισμένο «έτσι κι αλλιώς», καθώς, ακόμη κι αν δεν πετύχει τον στόχο του, έχει ήδη καταφέρει να καταγράψει την παρουσία του στο εσωκομματικό γίγνεσθαι, κάτι που μπορεί να του αποβεί χρήσιμο την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία. Με βάση αυτήν τη λογική,είναι πολλοί αυτοί που περίπου προεξοφλούν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η επόμενη ημέρα θα βρει στην ίδια πλευρά τους σημερινούς συνδιεκδικητές Αδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο ο πρώην υπουργός διατηρεί πολιτική επαφή από την εποχή που και οι δύο διαχειρίζονταν υπουργικούς θώκους.

«Δεν είναι από τζάκι»

Οι υποστηρικτές του κ. Γεωργιάδη προσμετρούν στα «όπλα του» το γεγονός ότι δεν προέρχεται από πολιτικό «τζάκι», ότι είναι αυτοδημιούργητος –«δεν έχει, δηλαδή, ένας βιβλιοπώλης το δικαίωμα να γίνει αρχηγός;» διερωτάται δημοσίως ο ίδιος–, αλλά και τη φυσική του άνεση στα ΜΜΕ και την πληθωρική του παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, φίλοι και αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι δεν φοβάται να παίρνει θέση στα πράγματα και να την εκφράζει, ακόμη και με τρόπο ιδιαίτερα έντονο, ορισμένες φορές και να μάχεται τόσο γενικά για τις ιδέες του, όσο και ειδικά για το γεγονός ότι είναι γνήσιος «δεξιός», όπως λέει ο ίδιος.

Το τελευταίο, το δεξιό του στίγμα, δηλαδή, και κυρίως το γεγονός ότι δεν είναι γνήσιο τέκνο της ΝΔ, αλλά μετακινήθηκε από ένα κόμμα (ΛΑΟΣ) που λειτούργησε διασπαστικά προς το μητρικό, είναι, για πολλούς, η αχίλλειος πτέρνα του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος, πάντα κατά τους επικριτές του, δεν μπορεί να εκφράσει το «όλον της παράταξης».Ακόμα ένα μειονέκτημα που του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι ότι, αν και το τελευταίο διάστημα έχει κατορθώσει να κερδίσει τη συμπάθεια πολλών νεοδημοκρατών, με την πρωτότυπη προεκλογική
καμπάνια και τον αυθορμητισμό που διακρίνει την εκλογική του παρουσία, είναι ότι δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει τη «στιβαρή» εικόνα που απαιτείται για ένα πρόσωπο που διεκδικεί ηγεσία, και μάλιστα, μεγάλου κόμματος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης δεν διαθέτει προσωπικό δίκτυο στελεχών ανά την επικράτεια ούτε «πυρήνες» που θα μπορούσαν να διευρύνουν την κατά τόπους εκλογική του επιρροή και είναι προφανές ότι δύσκολα θα τους αποκτήσει στο μικρό διάστημα που απομένει έως τις «γαλάζιες» κάλπες.

Για να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, το οποίο και ο ίδιος αναγνωρίζει ως σημαντικό, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να προσελκύσει εθελοντές. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο σε τηλεοπτικές του παρουσίες όσο και στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει αναρτήσει «πλακάτ»,στοοποίο αναγράφεται: Γίνε υποστηρικτής. Ταυτοχρόνως, στον χρόνο που απομένει έως τις κάλπες, αισιοδοξεί να πραγματοποιήσει αρκετές περιοδείες με το τροχοκινούμενο, με το οποίο εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία περιοδεύοντας αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να αξιοποιήσει και την πληθωρική παρουσία του στα ΜΜΕ, με καθημερινές παρουσίες και συνεντεύξεις σε όλα τα μέσα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες κ.λπ., προκειμένου να καλύψει μέρος του εδάφους που απαιτείται λόγω της έλλειψης οργανωμένου δικτύου στελεχών – υποστηρικτών.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας ο μόνος βουλευτής που μέχρι στιγμής έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητάς του είναι ο Θαν. Πλεύρης. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και εκείνοι που εκφράζονται θετικά για το πρόσωπό του, δείχνουν να προτιμούν υποψηφιότητες που, κατά την άποψή τους, είναι δυνατόν να έχουν νικηφόρα κατάληξη.

Τα συνθήματα του Α. Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης έχει ως κεντρικά του συνθήματατο τετράπτυχο «Σιγουριά- Υπευθυνότητα-Εργατικότητα-Αλήθεια» και το «Μαζί κάνουμε τα λόγια πράξεις». Υπόσχεται, δε, ένα κόμμα «χωρίς μηχανισμούς και κλειστές πόρτες, ενώ δίνει το προσωπικό του στίγμα μιλώντας για ένα κόμμα που «θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και με την εφαρμογή των ιδεών της θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας για να βρουν οι Έλληνες δουλειά και μείωση της φορολογίας».

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πιο συγκεκριμένα του τμήματοςΙστορίας και Αρχαιολογίας. Είναι έγγαμος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν μαζί δύο υιούς, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αλκαίο-Αναστάσιο.Από το 1993 και μετά τον θάνατο των γονέων του, ανέλαβε τηνδιεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Μέχρι σήμερα, υπό τη δική του επίβλεψη έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 βιβλία, κυρίως μεταφράσεις αρχαίων και βυζαντινών Ελλήνων συγγραφέων,αλλά και μελέτες γύρω από τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό.

Της Έλλης Τριανταφύλλου
* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 24/10/2015.