09 Οκτωβρίου 2015

«Κλαίνε» και οι βουλευτές! – Δείτε πόσα χάνουν από τον μισθό τους

«Μαχαίρι» έρχεται και στους μισθούς βουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών οργανισμών και αιρετών στην αυτοδιοίκηση με νόμο που θα εισάγει το Νοέμβριο στην Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό προβλέπονται περικοπές που θα φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού που θα κινηθούν στο 25% θα επιφέρουν ντόμινο περικοπών στους κατόχους πολιτικών θέσεων στους οποίους ο μισθός συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση οι περικοπές στις αμοιβές του πολιτικού προσωπικού αποτελούν μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ενόψει και των μέτρων που θα ληφθούν για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών.

Μάλιστα, οι περικοπές αφορούν τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές οργανισμών, γενικοί γραμματείς δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Οι μειώσεις που αφορούν το 25% των αποδοχών των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν έως και 1.000 ευρώ για τους υψηλούς μισθούς στο επίπεδο των γενικών γραμματέων που λαμβάνουν «καθαρά» 2.800 ευρώ, οι μειώσεις αναμένονται περίπου στα 700 ευρώ στο σύνολο των καθαρών αποδοχών, ορίζοντας το …ταβάνι των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο στα 2.000-2.100 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι μειώσεις στις αποδοχές των διοικητών οργανισμών ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο θα περιοριστούν οι περικοπές στις αποζημιώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που υπολογίζονται από 350-500 ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των βουλευτών με την επιβολή φόρου στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα επιφέρει μείωση στους μισθούς των βουλευτών από 800-1000 ευρώ το μήνα.

Κάθε βουλευτής λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 2.086 ευρώ, σχεδόν την μισή βουλευτική αποζημίωση, αφού το σύνολό της υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ, χωρίς να φορολογείται καθώς υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Το συνολικό αφορολόγητο ποσό αντιστοιχεί σε 29.204 ευρώ ετησίως.

Σε περίπτωση που φορολογηθεί τελικά και το συγκεκριμένο ποσό τότε οι βουλευτές θα ενταχθούν στα κλιμάκια φορολόγησης πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως όπου φορολογούνται με συντελεστή 42% γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Ένας ενδεχόμενος  συνδυασμός της επιβολής μείωσης των αποδοχών, με την φορολόγηση του συνόλου της βουλευτικής αποζημίωσης θα μπορούσε επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών που θα ξεπερνούσαν ακόμα και το 30% των συνολικών αποδοχών