26 Οκτωβρίου 2015

Το είδαμε και αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ: Δύο “αντιμνημονιακοί” δικαστές στις ηγεσίες των δικαστηρίων

Του Παναγιώτη Στάθη

Τρία βασικά χαρακτηριστικά έχει η διαδικασία επιλογής των νέων ηγεσιών στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, η οποία προκάλεσε και πάλι σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου και του πρώην υπουργού Χ. Αθανασίου.

– Αφενός, για πρώτη φορά, η πλήρωση των θέσεων επικεφαλής σε ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και των αντιπροέδρων σε όλα τα δικαστήρια, δεν έγινε με τετράμηνη καθυστέρηση. Αντίθετα, δεν καθυστέρησε καθόλου, έγινε δηλαδή στα τέλη Ιουνίου η επιλογή της προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

– Αφετέρου, η πλήρωση των θέσεων κυρίως αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο και τα άλλα δικαστήρια έγινε με βαθιά βουτιά στην ιεραρχία, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά σε πλήρη ανασύνταξη του καθεστωτικού χάρτη δικαστικής ιεραρχίας, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

– Βασικό χαρακτηριστικό όμως είναι πως η επιλογή για την ηγεσία του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε με δυο “αντιμνημονιακούς” δικαστές. Ο όρος βέβαια δεν είναι δόκιμος, αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με τη στάση τους σε σοβαρά νομοσχέδια προαπαιτουμένων των μνημονίων, στα οποία είχαν ψηφίσει αρνητικά.

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Στο τιμόνι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε ο 64χρονος Νίκος Σακελλαρίου (έχει πλέον τριετή θητεία μπροστά του), αρχαιότερος μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος και εκτελών χρέη προεδρεύοντα μετά την αποχώρηση τον Ιούνιο του Σ. Ρίζου. Πήρε μέρος σε εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις, δίνοντας αντιμνημονιακή ψήφο από την πρώτη στιγμή. Μειοψήφησε στην πρώτη Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνοντας αντισυνταγματικό το 1ο Μνημόνιο, τους πρώτους εκτελεστικούς νόμους (3845/10) και τις περικοπές που έφεραν, θέτοντας ζητήματα και για τον τρόπο έγκρισής του.

Συμμετείχε στην πρόσφατη Ολομέλεια ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές των συνταξιούχων (των νόμων 4051 και 4093/12), ενώ μειοψήφησε θεωρώντας αντισυνταγματικές και τις παλαιότερες περικοπές και των δώρων θέτοντας ζήτημα παραβίασης και του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Έκρινε επίσης αντισυνταγματικό (μειοψηφώντας) το “χαράτσι” της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το PSI (“κούρεμα” ομολόγων πολιτών, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.), ενώ προήδρευσε της Ολομέλειας που απέρριψε τις προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος.

Η πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου

Η νέα πρόεδρος του πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (3η στην επετηρίδα- έχει πλέον 4ετή θητεία μπροστά της) γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Το 2002 προήχθη σε σύμβουλο και το 2010 σε αντιπρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εξελέγη επί δύο συνεχόμενες θητείες πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμμετέχοντας στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για τις περικοπές των αποδοχών.

Στην Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου συμμετείχε σε πολλές υποθέσεις που “προειδοποίησαν” τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων για τον κίνδυνο να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των “ειδικών μισθολογίων” αλλά και του Δημοσίου, όπως και έγινε. Παράλληλα, συμμετείχε στις ετήσιες εκθέσεις που εντόπισαν φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, “μπλοκάροντας” προληπτικά ή εντοπίζοντας κατασταλτικά σωρεία παράνομων δαπανών.

Την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου αντέδρασε έντονα (όπως και το Δ.Σ. και η Ολομέλεια) στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που κάνει το Ε.Σ. στις δαπάνες του Δημοσίου (από το 2016) και των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Χαρακτήρισε την επιχειρούμενη κατάργηση αντισυνταγματική και αμφίβολης σκοπιμότητας για την οικονομική αποτελεσματικότητα, προειδοποιώντας ότι θέτει σε διακινδύνευση την πάταξη της διαφθοράς και την αποτροπή διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Η “βουτιά”

Στις φετινές προαγωγές παραλείφθηκαν συνολικά 46 ανώτατοι δικαστές και για πρώτη φορά είναι τόσο έντονη η γυναικεία παρουσία στις τελικές επιλογές. Στις προαγωγικές κρίσεις για αντιπροέδρους Αρείου Πάγου, ΣτΕ και ΕΣ έγιναν πολύ βαθιές “βουτιές” στην επετηρίδα, γεγονός που προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αναστάτωση στο δικαστικό χώρο, καθώς επί σειρά ετών οι παραλείψεις ήταν λίγες και μικρής έκτασης. Τώρα για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία παραλείφθηκαν έγκριτοι δικαστές επειδή είχαν ένα έτος θητεία, ακόμα και στις προαγωγές των αντιπροέδρων η επιλογή έφθασε μέχρι τη 16η θέση στον ΑΠ, τη 18η στο ΣτΕ, την 20ή στο Ε.Σ. (με υπόλοιπο θητείας 17 χρόνια, στην τελευταία περίπτωση).

Στον Α.Π. αντιπρόεδροι έγιναν οι Ι. Γιαννακόπουλος (5ος στην επετηρίδα), Ευφ. Λαμπροπούλου (10η), Ασπ. Καρέλου (12η), Γ. Φουρλάνος (13ος), Ειρ. Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη (15η). Στο ΣτΕ προήχθησαν σε αντιπροέδρους οι αρχαιότεροι σύμβουλοι Χ. Ράμμος, Ν. Μαρκουλάκης και ακολούθησαν οι Μ. Καραμανώφ (5η), Αικ. Σακελλαροπούλου (8η), Ι. Γράβαρης (18ος). Στο ΕΣ προήχθησαν η 3η αρχαιότερη σύμβουλος Γ. Μαραγκού και η Αγγ. Μαυροειδή (20ή στην επετηρίδα αποχωρεί το 2032).

Πηγή: capital.gr