16 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος σε Τσακαλώτο: «Μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς»

Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του, της απόφασης για το PSI το 2012, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νυν ΥΠΟΙΚ

Ειρωνείες και σε έντονο ύφος αντάλλαξαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, με αφορμή τη διαχείριση του χρέους, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του, της απόφασης για το PSI το 2012, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νυν υπουργού.

«Μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Τσακαλώτο να του λέει «ήθελα απλά να ξέρω αν υπάρχει κάτι στη χώρα που δεν το έχετε προβλέψει».

«Έτσι, για να το στην αυτοβιογραφία μου», είπε, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι δικαιώθηκε κάθε πρόβλεψή του για τον τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο», προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια και τόνισε «η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική».

«Αλίμονο», είπε, «αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ώστε να επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια του Grexit».

«Μη φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα συμπράξουμε σε αυτή τη διαδικασία».

«Θα ψηφίσετε μόνοι σας. Δεν ψηφίζουμε καμία από τις διατάξεις που είναι ταπείνωση της Βουλής», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε στην αναδιάρθρωση του χρέους και τους κατηγόρησε για ψεύδη.

«Διαπραγματεύεστε με παροιμιώδη ανικανότητα και έχετε ως σωσίβιο την αναδιάρθρωση του χρέους. Μακάρι να πετύχει η χώρα μια μείωση σε παρούσα αξία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Επίσης, τόνισε ότι «ψηφίσαμε τη συμφωνία του Ιουλίου, ψηφίζοντας υπέρ της προστασία της χώρας από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε αποτυχημένο το PSI, διότι, όπως είπε, ένα μεγάλο χρέος αν αναδιαρθρωθεί και μετά χρειαστεί πάλι αναδιάρθρωση θεωρείται αποτυχία.

«Είναι κανόνας», είπε, ενώ ανέφερε ότι ήταν λάθος, αφού μία εβδομάδα μετά όλοι  οι αναλυτές λέγανε ότι θα χρειαστεί σύντομα νέα αναδιάρθρωση.

Και εκεί ο υπουργός Οικονομικών είπε ειρωνικά, ανεβάζοντας τους τόνους: «Όταν λυθεί το θέμα του χρέους θα υπάρχει  ένα μεγάλο κεφάλαιο που λέει ποιοι έλυσαν το θέμα και μία ακόμα μία παράγραφος για το PSI που θα λέει πόσο αποτύχατε. Απέτυχε και για αυτό αυτό είμαστε εδώ και συνεχίζει: Αυτό το στιλ τα είχα πει, τα έλεγα εγώ, να το αφήσετε. Θα ήθελα να δω κάτι στη χώρα που δεν το έχετε προβλέψει. Να το γράψω στην αυτοβιογραφία μου».

«Σας εύχομαι να γράψετε την αυτοβιογραφία σας αλλά βλέπω ότι ασχολείται με τη βιογραφία μου», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος και είπε πως για ότι είπα στη βουλή τους κρίσιμους επτά μήνες επιβεβαιώθηκα. Επανέλαβε ότι με το PSI η Ελλάδα κέρδισε τότε η Ελλάδα 100 δισ. ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι το  χρέος είναι εξυπηρετήσουμε.

«Είπατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά γιατί θέλατε τότε ομάδα διαπραγμάτευσης; Για  να πάμε στην Ευρώπη για τους ευχαριστήσουμε; εμείς έχουμε μία άλλη στρατηγική. Αλλιώς εμείς σκεφτόμαστε».



Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ