12 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Ποιοι στηρίζουν ποιον στη μάχη της διαδοχής

Θέση μάχης στην κούρσα της διαδοχής παίρνουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι τους συνομολογούν ότι τα αποτελέσματα της κάλπης συναρτώνται άμεσα με το εύρος του εκλογικού σώματος, αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων, και δίνουν τον αγώνα για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά και την ουσία της προεκλογικής μάχης.

Τα επιτελεία τους επικεντρώνουν στους «βουβούς» βουλευτές, εκείνους δηλαδή που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά και στα κατά τόπους στελέχη του κομματικού μηχανισμού, που θα λειτουργήσουν ως «πυρήνες υποστήριξης».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Ποιο το μεγάλο του πλεονέκτημα

Η προ τριημέρου ηγετική εμφάνισή του στη Βουλή και το κατά γενική εκτίμηση αποτελεσματικό και τεκμηριωμένο «σφυροκόπημα» του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ικανοποίησαν τους βουλευτές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος, στα πηγαδάκια της Βουλής, εμφανίστηκε ήρεμος και αποφασισμένος να μπει δυναμικά στη μάχη. Οι έμπειροι περί τις εκλογικές διαδικασίες θεωρούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπαίνει στον αγώνα με το πλεονέκτημα του ιστορικού στελέχους, που πέραν της υποστήριξης των παραδοσιακών «κάστρων» διαθέτει πολύ καλή γνώση του κομματικού μηχανισμού και πυρήνες στήριξης σε ολόκληρη την περιφέρεια. Όλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης εξαρτάται τόσο από τον βαθμό συμμετοχής στις εκλογές όσο και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.

Παρότι προγραμματίζει ήδη επισκέψεις σε περιφέρειες της χώρας, ο κ. Μεϊμαράκης θα ρίξει μεγάλο βάρος στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ, καθώς το επόμενο διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να περάσει σε ένα άρθρο. Το επιτελείο του θεωρεί κομβική την παρουσία του κ. Μεϊμαράκη στο λεκανοπέδιο και ειδικά στη Β΄ Αθηνών, στην οποία ο κ. Τζιτζικώστας έχει εκ των πραγμάτων μικρότερη διείσδυση. Πέραν του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος θεωρούσε εξαρχής την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη ως τη μόνη ικανή να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, τον υπηρεσιακό πρόεδρο στηρίζουν πολλοί πρώην υπουργοί και (πρώην και νυν) βουλευτές όπως οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης, Γερ. Γιακουμάτος, Κατ. Παπακώστα, Γ. Βλάχος, Ευρ. Στυλιανίδης, Βαγγ. Αντώναρος, καθώς και η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης, για τους προσεκτικούς παρατηρητές, είναι μάλλον ευδιάκριτη η στήριξη και του Μ. Βορίδη στον κ. Μεϊμαράκη.

Τον υπηρεσιακό πρόεδρο εκπροσωπεί στις συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ ο στενός του συνεργάτης, Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος συμμερίζεται από το 2009 ακόμη την άποψη του κ. Μεϊμαράκη ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογή του αρχηγού της ΝΔ «οι περαστικοί», αλλά μόνον τα μέλη του κόμματος.

Αν και επιφυλακτικός για τις συνέπειες που θα έχει μία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των συνυποψηφίων για τη συνοχή της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα πει «όχι» σε μία τηλεμαχία με τους κ.κ. Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Επιπρόσθετα, τάσσεται υπέρ της ανάγκης διεξαγωγής δύο ή και περισσότερων θεματικών συνδιασκέψεων, όπως πρότεινε και ο κ. Τζιτζικώστας, συμπεριλαμβάνοντας όμως και συνδιάσκεψη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Απόστολος Τζιτζικώστας
Δυναμική διείσδυση στην κοινωνία

Ο νεότερος της κούρσας για τη διαδοχή, ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, εμφανίζει δυναμική διείσδυσης στην κοινωνία, εξακολουθεί να κρατάει χαμηλούς τόνους, ενώ κάνει επιλεκτικές δημόσιες παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη για την ηγεσία της ΝΔ, μέχρι στιγμής έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις και αποφεύγει την παρουσία στα ΜΜΕ. Αντιθέτως, εγκαινίασε από χθες τον κύκλο των προεκλογικών επισκέψεών του ανά την επικράτεια από την Αχαΐα και τα Ιωάννινα. Και στις δύο περιοχές έχει ήδη θερμούς υποστηρικτές, οι οποίοι μάλιστα δεν περιλαμβάνονται στο «στρατηγείο» της Κεντρικής Μακεδονίας, που θεωρείται και το πιο ισχυρό. Ήδη, το επιτελείο του «μετράει» στους υποστηρικτές του τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, νέος και αυτός στην ηλικία, όπως βεβαίως και τον κ. Νότη Μηταράκη και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι όχι μόνο έχουν κάνει δήλωση στήριξής του, αλλά μετέχουν και στο στενό του επιτελείο.

Η τελευταία, μάλιστα, θα τον εκπροσωπεί και στις συναντήσεις στην ΚΕΦΕ, ενώ πρόσφατα στους υποστηρικτές του προστέθηκε και ο Σίμος Κεδίκογλου. Όλοι τους είναι στελέχη που είχαν διακριτό ρόλο επί κυβερνήσεως του Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Τζιτζικώστας γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα δεχθεί συντονισμένα πυρά από τους συνυποψηφίους του, οι οποίοι ήδη βάζουν θέματα στην ατζέντα, προκειμένου να τον πιέσουν να τοποθετηθεί δημόσια για μία σειρά ζητημάτων. Ήδη, ο Αδ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι επιχειρεί να δοξαστεί κρυπτόμενος, ενώ τον ίδιο στόχο φαίνεται ότι έχει και η πρόταση που υποβλήθηκε από τον κ. Μεϊμαράκη για την πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις του για το μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του Αποστόλου Τζιτζικώστα, σχολιάζοντας τα περί debate, ανέφεραν: «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που διευκολύνει τον δημόσιο διάλογο για την ανάδειξη των θέσεων των υποψήφιων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε θεματικών συνδιασκέψεων για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, τους νέους και την ανεργία, τους θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος».

Ο κ. Τζιτζικώστας, μέσω συνεργατών του, αφήνει να εννοηθεί ότι συμφωνεί με τη διεξαγωγή debate, εφόσον το αποδέχονται όλοι οι υποψήφιοι, ενώ, απαντώντας σε σχόλια που έγιναν επειδή στις πέντε θεματικές δεν περιλαμβάνονται τα εθνικά θέματα, σημείωναν ότι επ’ αυτών «οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπόσχεται να τα αλλάξει όλα

Κατά γενική εκτίμηση, η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού έχει τα πιο καθαρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, υπό την έννοια ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει σταθερά έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό λόγο. Οι πρώτοι που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του είναι οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έξι δήμαρχοι και δύο αντιπεριφερειάρχες, εννιά πρόεδροι ΝΟΔΕ, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και τέσσερις πρώην γενικοί διευθυντές του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εγκαινιάσει τον κύκλο των περιοδειών του από την Κύπρο, στην οποία έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Νικ. Αναστασιάδη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα περιοδεύσει ανά την επικράτεια.

Ο πρώην υπουργός υπόσχεται να «τα αλλάξει όλα στο κόμμα και να μεγαλώσει τη ΝΔ», ενώ σε κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μεταβατικές λύσεις, διότι «ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει για πολύ στην εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων, ενώ κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις, αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα. Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος πέραν του γεγονότος ότι κατέθεσε πρώτος υποψηφιότητα εμφανίζεται σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ως… έτοιμος από καιρό, λέει «ναι» σε debate μεταξύ των συνυποψηφίων και προσδοκά, αν μη τι άλλο, να καταγράψει ένα σημαντικό, καθαρά φιλελεύθερο στίγμα στη ΝΔ.

Άδωνις Γεωργιάδης
«Θα βγει κερδισμένος»

«Ο Άδωνις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα βγει κερδισμένος από την εκλογική μάχη. Ζει τον μύθο του, το χαίρεται και παλεύει για τις ιδέες του», σχολίαζαν την Τετάρτη το βράδυ σε πηγαδάκι της Βουλής «γαλάζιοι» συνάδελφοί του για την επιλογή του πρώην υπουργού να μπει «φουριόζος» στη μάχη για τη διαδοχή. Ο ίδιος, λαλίστατος και αεικίνητος, αξιοποιεί στο μέγιστο τη φυσική του ευχέρεια στα ΜΜΕ, χαρακτηρίζει τον εαυτό του «φιλελεύθερο δεξιό» και προκρίνει το «δικαίωμα ενός αυτοδημιούργητου βιβλιοπώλη στο όνειρο».

Οι πληροφορίες του «Π» τον φέρουν αποφασισμένο να κάνει μία πρωτότυπη προεκλογική εκστρατεία, μετακινούμενος από χωριό σε χωριό με ένα ειδικά διαμορφωμένο πουλμανάκι, κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα, ζητά, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών και Τwitter, εθελοντές που θα θελήσουν να στηρίξουν την προεκλογική του καμπάνια και δίνει με σθένος την κοινοβουλευτική μάχη εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Στην έναρξη του αγώνα του, όλοι προεξοφλούσαν ότι θα έχει την προσωπική υποστήριξη του Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, ωστόσο, πολλά γνωστά «σαμαρικά» στελέχη αρχίζουν και παίρνουν θέση υπέρ της υποψηφιότητας του Απ. Τζιτζικώστα. Τον κ. Γεωργιάδη εκπροσωπεί στην ΚΕΦΕ ο στενός του συνεργάτης, Στ. Σταμούλης, και δευτερευόντως ο Θαν. Πλεύρης, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της μαζικοποίησης της διαδικασίας και της διεξαγωγής των εκλογών σε χρόνο που θα επιτρέψει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος.

Της Έλλης Τριανταφύλλου
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12/10/2015