27 Οκτωβρίου 2015

ΜΗ ΞΑΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΤΕ! Ο Κορεάτης Κιμ (του Βαρουφάκη) γράφει τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα

Πυρετώδεις διεργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση - Έρχονται... άρον-άρον στη Βουλή τα νομοσχέδια

Αγώνα δρόμου δίνει πάλι η κυβέρνηση, έπειτα και από πιέσεις των Θεσμών, προκειμένου να καταθέσει το συντομότερο -ει δυνατόν και απόψε- νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο θα κλείνουν ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, ενώ θα μπαίνουν και οι βάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών συνεργάζονται στενά για να συγγράψουν, λεπτομερώς, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, σε διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτήν την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, εργάζονται για το άλλο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί πρώτο και το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας, που ήταν μέρος των προαπαιτουμένων του Οκτωβρίου.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παρέμεινε στο υπουργείο και επί Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν και πως θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί και στην άλλη διάταξη, που θα περιληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο και με την οποία θα εκχωρείται η παραθαλάσσια έκταση των λιπασμάτων στο Κερατσίνι και στους άλλους όμορους δήμους, αποσυνδέοντάς την από τη διαχείρηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΠ -κάτι το οποίο έχει εξαγγείλει την προπερασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη. Κατά πληροφορίες, θα προωθηθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μάλλον Παρασκευή και Σάββατο.

Το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και προβλέπεται να τεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος την επόμενη εβδομάδα

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ