22 Οκτωβρίου 2015

Φωτογραφίες: «Στοιχειωμένο» το αεροπλάνο του Καντάφι στη Γαλλία

Διαμάχη με τη Λιβύη για να μην τεθεί σε δημοπρασία - Η αξία του υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ

Παραμένει ακινητοποιημένο στο αεροδρόμιο του Περπινιάν στη Νότιο Γαλλία εδώ και χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό παρότι… στοιχειωμένο.


Το Airbus του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στον γαλλικό αερολιμένα περιμένοντας την απόφαση των αρχών για να τεθεί σε δημοπρασία, παρά τις αντιδράσεις της Λιβύης.



Το εσωτερικό του αεροσκάφους είναι εντυπωσιακό με δερμάτινα καθίσματα, αίθουσα κινηματογράφου και κρεβάτι όπου ξεκουραζόταν ο Λίβυος ηγέτης πριν χάσει τη ζωή του το 2011 κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που είχε συγκλονίσει τη χώρα και είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του καθεστώτος.



Στην πώληση του Airbus A340 αντιδρούν οι λιβυκές αρχές που επιθυμούν το αεροσκάφος αξίας 60 εκατ. ευρώ να επιστρέψει στη χώρα. Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η δημοπρασία οι λιβυκές έχουν απευθυνθεί στις γαλλικές αρχές, ενώ λέγεται πως για το αεροπλάνο ενδιαφέρεται η εταιρία Al-Kharafi από το Κουβέιτ.



Η ίδια εταιρία είχε υπογράψει συμβόλαιο το 2006 με το καθεστώς Καντάφι για την κατασκευή μίας μεγάλης παραθαλάσσιας εγκατάστασης που θα έβλεπε στη Μεσόγειο, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα η λιβυκή κυβέρνηση ακύρωσε το συμφωνία.



Προς το παρόν, το Airbus παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο καθώς εστάλη στη Γαλλία για επισκευή και συντήρηση έπειτα από ζημιές που σημειώθηκαν από σφαίρες.