29 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Ο Τσίπρας ενώνει τους τέσσερις υποψήφιους - Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση

Η επιχείρηση αποδόμησης του πρωθυπουργού και η εσωκομματική κούρσα. Η ευκαιρία της Βουλής απουσία Τζιτζικώστα. Οι... κακοτοπιές, το ντιμπέιτ και η κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Συντασσόμενοι με το πνεύμα της εθνικής επετείου, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ έχουν ρίξει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και τις τελευταίες ώρες (ξανα)εμφανίζονται ενωτικοί, δηλώνοντας έτοιμοι να συμβάλουν στην αναγέννηση της παράταξης και του τόπου.

Πρόθεσή τους είναι και το επόμενο διάστημα να κινηθούν -όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν- χωρίς «κτυπήματα κάτω από τη ζώνη», εκτός ίσως από τη διατύπωση κάποιων πολιτικών διαφωνιών με τους αντιπάλους τους.

Όλοι τους, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να επικεντρωθούν στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, γνωρίζοντας καλά πως ένα από τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων θα ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες τον νέο τους αρχηγό στις 22 Νοεμβρίου είναι πόσο αποτελεσματικός θα είναι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Η δημοφιλία του πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι -κατά κοινή ομολογία- αυτή που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκλογικές μάχες εντός του έτους, οπότε το πρόσωπο που θα θεωρηθεί ικανό να τον αποδομήσει, προφανώς θα κερδίσει πόντους στην εσωκομματική κούρσα.

Ήδη ένα σχετικό δείγμα γραφής το έδειξαν και οι τέσσερις το προηγούμενο διήμερο.

Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση δημιούργησε και πάλι αβεβαιότητα στους πολίτες», ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο» τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «δεν θα ανεχτούμε για πολύ ακόμα έναν πρωθυπουργό που μειώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς» και ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «λίγο ακόμα και θα μας πάρουν και την Ακρόπολη».

Τα επόμενα 24ωρα, μια πολύ καλή ευκαιρία για νέα σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση θα δοθεί στους υποψηφίους μέσω της Βουλής, με αφορμή τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια για τράπεζες και προαπαιτούμενα, με εξαίρεση τον Απόστολο Τζιτζικώστα που δεν είναι κοινοβουλευτικός, ωστόσο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει αντιπολιτευτικά με δηλώσεις του.

Απαντώντας δε στους επικριτές του για την απουσία του από τα βουλευτικά έδρανα και την αδυναμία του να εκλεγεί βουλευτής έως τον Σεπτέμβριο του 2019, θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι η ΝΔ «μπορεί να κέρδιζε στη Βουλή, όμως έχανε στην κοινωνία».

Περιοδείες και στρατηγική

Οι εν δυνάμει πρόεδροι της ΝΔ κορυφώνουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα, θέλοντας να έρθουν πιο κοντά με την κομματική βάση και ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να ζητά μετ' επιτάσεως τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους τέσσερις, κάτι όμως που δείχνει δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Όπως έχει προαναγγείλει εξάλλου, επιμένει στο ζήτημα της παιδείας, όπως φάνηκε και στη χθεσινή δήλωσή του στο Σύνταγμα, μετά την μαθητική παρέλαση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει να αποφεύγει τις... κακοτοπιές (εσωκομματικές αντεγκλήσεις) μέσω συνεντεύξεων σε ΜΜΕ και επιλέγοντας ο ίδιος τις θεσμικές του παρεμβάσεις, ως προέδρου του κόμματος, όλες τους να σχετίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τα πεπραγμένα προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, χθες από τη Βόρεια Ελλάδα όπου περιοδεύει, προσπάθησε να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζοντας πως «ούτε αιχμές υπάρχουν, ούτε τριβές. Υπάρχει μια διαδικασία δημοκρατική, με ευγενή άμιλλα όλων των εκλεκτών φίλων. Και όποιος και να εκλεγεί, Nεοδημοκράτης θα είναι και θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία όλοι μαζί μπροστά».

Το μεταναστευτικό βρήκε ως αφορμή ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σάμο για να κριτικάρει την κυβέρνηση, που δεν παραλείπει πάντως και τις αιχμές του, κυρίως κατά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με τον οποίο προσπαθούν να αλιεύσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr