15 Οκτωβρίου 2015

«Να ισχύσει για τους Έλληνες φαρμακοποιούς το γερμανικό "ιδιοκτησιακό" μοντέλο»

Της Άντζελας Πεϊτση

‘Ηταν 4:32 π.μ. της 14ης Αυγούστου 2015 όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, αφνιδιάζει τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας από την απρόσμενη ενσωμάτωση άρθρου «απελευθέρωσης» τους επαγγέλματός τους, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα την ίδια ημερομηνία, μπήκε ως μνημονιακή δέσμευση, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, από τα 2 δις. που ισχύει το 2015 στο 1,6 δις. για το 2016.

Το μέλος του Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – Εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Χαράλαμπος Σαρδέλης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση μείωσης των γενοσήμων και των φαρμάκων εκτός πατέντας, από 30% στο 50%. Αυτονόητο πως θα έχει σε μεγάλη έκταση αρνητικές συνέπειες στην φαρμακευτική βιομηχανία. Δυστηχώς για να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, χρειάζονται χρήματα». Και εξηγεί: «Φυσικά και δε λέμε να πάμε σ’ αυτό που ίσχυε πριν τέσσερα με πέντε χρόνια, των 5 – 6 -7 δις. ευρώ, που γινόταν –ως γνωστό- οικονομική σπατάλη. Μιλάμε για οικονομική στήριξη της τάξης των 2 – 2,5 έως και 3 δις ευρώ, που με μία συνετή διαχείριση, αποτελεί ένα πολύ καλό επίπεδο φαρμακευτικής κάλυψης τους πληθυσμού».

Η απελευθέρωση

Με το τρίτο μνημόνιο, ήρθε στο προσκήνιο το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακοποιών. Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι μετέωρα, καθώς οι φαρμακοποιοί όπως επισημαίνουν αναμένουν σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Μάλιστα, δε διστάζουν να αποδεχθούν πως πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, που οσονούπω αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και.... να εφαρμοστεί. Η απάντησή και η κινητοποίησή τους, ήταν άμεση και ξεπέρασε τα ελληνικά γεωγραφικά όρια.

· Ζήτησαν τη μεσολάβηση της PGEU και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Commission στην Τρόικα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο
· Πήραν ενημερωτική απάντηση από την PGEU που αναφέρει πως δεν υπάρχει «γενική» αρχή απελευθέρωσης του φαρμακευτικού συστήματος στην Ευρώπη, παρά μόνον σε χώρες όπου υπάρχουν προγράμματα διάσωσης, όπου εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα των συστημάτων
· Η Κομισιόν τόνισε ειδικά για την Ελλάδα, πως δεν ενδιαφέρεται στην κατάργηση των κριτιρίων εγκατάστασης και το ζητήμενο είναι πως θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύστημα μέσω των σχετικών αλλαγών.
· Διαφάνηκε πως η Ευρώπη, με το δικό της τεχνοκρατικό τρόπο, να κατανοεί τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελλήνων φαρμακοποιών.
Το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά την παραπάνω συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2015, τις Βρυξέλλες, αναφέρει πως «διαφαίνεται πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα των υπηρεσιών των φαρμακείων, ως στοιχείο ανταγωνισμού των φαρμακευτικών συστημάτων».

Απαντώντας τώρα, σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, ο κ. Σαρδέλης υπογραμμίζει: «Ζητάμε ένα γερμανικό μοντέλο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελλήνων φαρμακοποιών. Αυτό, ουσιαστικά δίνει το 51% αποκλειστικά στο πτυχιούχο και αδειούχο συνάδελφο και το υπόλοιπο 49% σε έναν επενδυτή, αλλά –το τονίζω – αλλά, με περιορισμούς. Δηλ.δε θα μπορεί να μαζέψει όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι θα γινόταν, αν ένας γιατρός ή μια φαρμακευτική εταιρεία, αρχίζουν να αγοράζουν «φαρμακεία». Ταυτόχρονα τονίζει και εξηγεί: «Το φαρμακείο πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Η «υπαλληλοποίησή μας» είναι το τελευταίο. Ουσιατικά θέλουν να κατευθύνουν την υγεία του ασφαλισμένου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Το φάρμακο είναι αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα. Αν το αντιμετωπίσης με όρους αγοράς, χάνεται το ζητούμενο, που είναι η υγεία των πολιτών».

Κινητοποιήσεις

Οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου τους, ώστε να λάβουν σχετικές αποφάσεις αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν. Ωστόσο, ο Εκλέκτορας του Π.Φ.Σ. επισημαίνει χαρακτιριστικά: «Πιστεύω πως θα φτάσουμε στα άκρα. Είμαστε πάρα πολύ σκληροί για να πεθάνουμε. Θα παλέψουμε ακόμα και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχουμε τη δύναμη. Ένα ισχυρότατο κεφάλαιο μας, είναι οι συνεταιρισμοί μας». Και, συμπηρώνει: « Από τη συνδικαλιστική πλευρά, θα το παλέψουμε συνδικαλιστικά. Από την επαγγελματική, θα το παλέψουμε με συνενώσεις, συστεγάσεις και επιχειρηματικά πλάνα, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη προς τους έλληνες πολίτες».

2 εκατ. ευρώ χρέη προς τον Φ.Σ.Θ.

Οι οικονομικές «υποχρεώσεις» του Υπουργείου Υγείας, προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, παραμένουν «ανοιχτές» από το 2011. Συγκεκριμένα, τους οφείλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός από τα τρεχούμενα του ΕΟΠΥΥ. Το μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ. αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση: «Πιστώνουμε το κράτος, ακόμα και σήμερα, τρεις με τέσσερις μήνες. Ουσιαστικά τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, την πληρώνουμε «εμείς». Οι αντοχές μας –και λόγω της γενικότερης κατάστασης, τείνουν να εξαφανισθούν. Μειώσεις τιμών, μείωση ποσοστού κέρδους, κόψιμο και χάσιμο ύλης. Ακόμα και την ύλη θέλουν να μας πάρουν και να την οδηγήσουν «σε κανάλια» χωρίς αρμοδιότητες. Αφήστε που δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση αυτών των αγαθών. Αν την κάνουν, θα είναι επιχειρηματική διαχείριση και όχι διαχείριση υγείας».

Το ωράριο

Κομφούζιο επικρατεί στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας, αφού παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, επτά μήνες δεν προχώρησε τίποτα, όπως λένε. Αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως δεν προχώρησαν ούτε οι πιο απλές ρυθμίσεις που αφορούν στο ωράριο έναρξης μιας εφημερίας. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εφημερεύοντα φαρμακεία, καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος των πρώην Υπουργών Υγείας, Λοβέρδου και Γεωργιάδη, όπου υπήρξε η πλήρης απελευθέρωση των πάντων. Τέλος, σημειώνεται πως το προεδρείο του Π.Φ.Σ. ζήτησε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι που πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Μαϊμαράκης να στηρίξει τις θέσεις των φαρμακοποιών, στο πλαίσιο της ομιλίας του. Ενώ, αναφερόμενοι στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν με νόημα, πως τους καλύπτει οποιαδήποτε ηγεσία μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά τους και κατ’ επέκταση τα προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά από τους πολίτες.

http://www.zougla.gr/ygeia/article/na-isxisi-gia-tous-elines-farmakopious-to-germaniko-idioktisiako-montelo