07 Οκτωβρίου 2015

Τα γέλια του Τσίπρα, το «σκονάκι» και το νόημα στον Θεοδωράκη από τον Μειμαράκη που άλλαξε δρόμο για να μην έχει γελάκια με Τσίπρα

Ενοχλημένος ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: «Χασκογελάτε» - Τα παραλειπόμενα από την αντιπαράθεση των δύο ανδρών

Σε πολλές περιπτώσεις χαμογελούσε  και σε άλλες σημείωνε στο μπλοκάκι του ο Αλέξης Τσιπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Λίγο πριν τις 7, ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, όταν λίγο πριν είχε εισέλθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Βούτσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης απουσίαζαν. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του κ. Μεϊμαράκη μπήκε στην αίθουσα και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η πρώτη αντίδραση του κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη, ήταν όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για την αύξηση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός «έσκασε στα γέλια», ρωτώντας τον κ. Μεϊμαράκη αν εννοεί πως έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον όγκο του χρέους και εκείνος του απάντησε θετικά, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα δανειστεί επιπλέον 90 δισ. ευρώ.

Λίγο μετά, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για το κούρεμα του χρέους, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει βάσει της νέας συμφωνίας. Σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με την προηγούμενη συμφωνία, κάτι που προκάλεσε και πάλι τα γέλια του πρωθυπουργού. «Χασκογελάτε» του είπε φανερά ενοχλημένος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μεϊμαράκης διερωτήθηκε πού βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αλίμονο, αν ήταν εδώ θα σας απαντούσε» αντέδρασε ο πρωθυπουργός.

Στην αναφορά του κ. Μεϊμαράκη για το κυνήγι της φοροδιαφυγής σε πανηγύρια, ο κ. Τσίπρας ακούστηκε να τον ρωτάει από την πρωθυπουργική θέση και εκτός μικροφώνου: «Τους φοροφυγάδες υπερασπίζεστε;».

Σε ό,τι αφορά στην κόντρα για το χρέος, ο κ. Μεϊμαράκης χρειάστηκε βοήθεια... από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης απάντησης του κ. Τσίπρα, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε ένα σημείωμα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο οποίο αναγραφόταν η αύξηση του χρέους σε βάθος χρόνου, στην οποία αναφέρθηκε αμέσως μετά, κατά την ανταπάντησή του, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όταν ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε τα όσα υποστήριζε προεκλογικά ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος απέκλειε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε με διακριτικότητα το λόγο από τον πρόεδρο της Βουλής και εκείνος του απάντησε με αρνητικό νεύμα, βλέποντας προφανώς ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος της διαδικασίας.

Πάντως, προς το τέλος της διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάχτηκε με ένα σχόλιο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ήταν η στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζητούσε να μην κυριαρχήσει η στείρα αντιπολίτευση. «Μας δείξατε το δρόμο!» ακούστηκε από τα βορινά έδρανα η διαπεραστική φωνή του κ. Κωσταντινόπουλου.

Το νόημα Μεϊμαράκη στον Θεοδωράκη για τον εκλογικό νόμο

Μία... συνεννόηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έκανε από το βήμα της βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα και επικοινωνία στη νοηματική με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να ψηφιστεί νέος νόμος από αυτή τη βουλή, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και πρότεινε μάλιστα την εκπόνηση σχεδίου συνολικά για το Σύνταγμα, τον κανονισμό της βουλής και τον εκλογικό νόμο.

Οταν ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρει συγκεκριμένη θέση επί του ζητήματος, ο πρωθυπουργός παρατήρησε από τη θέση του «Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία», με τον επικεφαλής του Ποταμιού να του απαντά «Θα συμφωνήσει και η ΝΔ, μου έκανε νόημα ο κ. Μεϊμαράκης. Ολοι προσγειώνονται κάποια στιγμή», ενώ παρενέβη ο Νίκος Βούτσης για να... επιβάλει την τάξη, λέγοντας «Μην κάνετε νοήματα!».

Πέρα από αυτό, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα ουσιαστικά να συγκρατήσει τα στελέχη του, συνιστώντας του να τους συμβουλεύσει να έχουν πιο μετρημένη γλώσσα απέναντι στο Ποτάμι κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στον κ. Σκουρλέτη λέγοντας ότι «Εκανε καριέρα λοιδωρώντας το Ποτάμι».

«Τώρα που τα εξώφυλλα μαρτυρούν τις φιλίες και οι αποφάσεις σας μαρτυρούν τις σχέσεις με το σύστημα, κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν το τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας αναφορά σε ανακοίνωση που βγήκε το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντάς τη μνημείο ανευθυνότητας.

Αμέσως μετά αντέδρασε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας «Όταν ο κ. Θεοδωράκης μιλάει στο Κοινοβούλιο και απευθύνεται σε αυτό, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μιλάει στον καθρέφτη του και στον εαυτό του». Απάντηση στον κ. Θεοδωράκη- που στην ομιλία του ανέφερε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου μετρά ήδη δύο νεκρούς- έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Ο κ. Θεοδωράκης πριν πει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να προσέχουν τα λόγια τους και να τα μετρούν, είπε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου βαρύνεται με δύο φόνους. Αυτή η κακολογία έχει πλέον χαρακτηριστικά προπαγάνδας, διότι επαναλαμβάνεται διαρκώς μήπως και πιάσει, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστικά προπαγάνδας και είναι ψευδής», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε: «Οι καινοτομίες του πρόσφατου νόμου αφορούσαν μόνο ειδικές κατηγορίες κρατουμένων, όπως οι ανάπηροι, οι φιλοξενούμενοι αλλοδαποί, οι ανήλικοι και οι υπερήλικες, και όχι άλλες κατηγορίες κρατουμένων, όπως εκείνοι οι οποίοι υποτροπίασαν και τέλεσαν δολοφονίες, τέλεσαν ανθρωποκτονίες μετά την απόλυσή τους. Η κακολογία αυτή είναι αχαρακτήριστη και δεν χρειάζεται να μιλήσω περισσότερο».

Oταν ο Μεϊμαράκης άλλαξε... δρόμο για να μην περάσει ξανά δίπλα από τον Τσίπρα
Πολλές φορές στην Ολομέλεια της Βουλής είχε φανεί ότι το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν αρκετά καλό.

Αλλωστε πολλές φορές ήταν που οι δύο τους αστειευόντουσαν και χαμογελούσαν, ωστόσο μέχρι... απόψε αυτό ίσχυε.

Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας πριν λίγες ημέρες σχεδόν του... ευχήθηκε να εκλεγεί πρόεδρος στην ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ την ώρα που κατευθυνόταν προς το βήμα της Βουλής, πέρασε δίπλα από τον κ.Τσίπρα και για πρώτη φορά δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Μετά την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να επιστρέψει στην θέση του από την αντίθετη πλευρά για να μην περάσει ξανά κοντά από τον κ.Τσίπρα.