25 Οκτωβρίου 2015

Οι …Κορεάτες του Βαρουφάκη δεν έφυγαν ποτέ από το Μαξίμου και τον Τσίπρα!

Οι Κιμ Μπράιαν Γιουχάν και Κιμ Γκλεν ήρθαν στην Αθήνα ινκόγκνιτο ως… ιδιώτες και είδαν face to face τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μάλιστα τους πλήρωσε τα αεροπορικά τους εισιτήρια και τις διανυκτερεύσεις τους, αποκρύπτοντας (όπως και ο προκάτοχός του) τα ποσά που δαπανήθηκαν!

Λονδίνο, αεροδρόμιο Χίθροου. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, 27 Σεπτεμβρίου. Ένας καλοντυμένος κύριος δίνει τη βαλίτσα του καθώς είναι έτοιμος να επιβιβαστεί. Προορισμός του η Αθήνα. Το εισιτήριο που κρατούσε ήταν «πληρωμένο» και για την επιστροφή, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου. Στην τσέπη του είχε το «τσεκ» που του είχαν αποστείλει για να πληρώσει το ξενοδοχείο, αλλά και τις μετακινήσεις του. Όλα ήταν έτοιμα. Φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα…

Στο ξενοδοχείο δείχνει την ταυτότητά του. Είναι ο Κιμ Μπράιαν Γιουχάν, ο ένας από τους γνωστούς Kορεάτες συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη, που ήρθε ινκόγκνιτο στη χώρα μας, επειδή τον προσκάλεσαν. Παρά το γεγονός πως πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν «τελειωμένο» σύμβουλο, που τον πήρε το… ποτάμι, όπως και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο ίδιος έχει ακόμα «μπίζνες» στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, «κόλλησε» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή, εάν προτιμάτε, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, μόλις πήρε την «εντολή» από τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το έργο του, καιγόταν να τον συναντήσει. Ήθελε τις συμβουλές του!

Η συνάντηση έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στη σχετική… απόφαση, που φέρνει σήμερα στo φως της δημοσιότητας το «Π», αναφέρεται «στεγνά» πως ο υπουργός Οικονομικών τον συνάντησε ως… ιδιώτη (!) για να συζητήσουν τρέχοντα οικονομικά θέματα.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος… ιδιώτης συμβουλεύει ακόμα και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές του στην ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού (κυρίως τους τεχνοκράτες) για το χρέος. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε πολλά Εurogroup, όπως και σε αρκετά γεύματα στις Βρυξέλλες, σε ταβέρνες με ελληνικά ονόματα, σε διαφορετικό όμως τραπέζι από αυτό που κάθονταν ο Αλέξης Τσίπρας, οι στενοί του συνεργάτες, αλλά και ο Πάνος Καμμένος (λίγες ημέρες πριν αποφασιστεί το 3ο μνημόνιο).

Ο γνωστός Γκλεν, όπως τον αποκαλούν στο υπουργικό συμβούλιο

Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν στάθηκε μόνο στον Κιμ Μπράιαν Γιουχάν. Ο… διακαής πόθος του ήταν ακόμα ένας σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, που μάλιστα διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 125.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ο συγκεκριμένος κύριος, ή εάν προτιμάτε ο… ιδιώτης, είναι ο περίφημος –όπως αποδεικνύεται, τελικά, από την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να τον φέρει στην Ελλάδα– Αμερικανοκορεάτης οικονομολόγος Κιμ Γκλεν – «Γκλεν» όπως τον φωνάζουν στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο (για να τον ξεχωρίζουν από τον Κιμ Μπράιαν Γιουχάν).

Με «εντολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήρθε και αυτός στην Αθήνα από το Λονδίνο για μόλις δύο ημέρες ( 30/9/2015 – 1/10/2015) και είχε και εκείνος πληρωμένο το εισιτήριο –και της επιστροφής–, αλλά και τη μοναδική διανυκτέρευση σε γνωστό ξενοδοχείο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, με την ιδιότητα του… ιδιώτη είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο συζήτησαν για τα τρέχοντα οικονομικά θέματα, και εν συνεχεία έφυγε για την Αγγλία.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κύριος ήρθε εκ νέου στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Δραγασάκη! Έπρεπε, πάντως, να υποπέσει σε γκάφα, ώστε να γίνει γνωστή η παρουσία του, καθώς στο Μαξίμου τον έχουν «φυλακισμένο» για να αποφύγουν τα φλας και τα μάτια των δημοσιογράφων. Τι συνέβη όμως; Κατεβαίνοντας από το κτήριο της αντιπροεδρίας, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, μπήκε σε άλλο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχυση και να γίνει θέμα και… θέαμα στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί πως ο Κιμ Γκλεν ήταν αυτός που κάθισε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Ντόναλντ Τουσκ και διαπραγματεύτηκε το «αγκάθι» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, όταν τον ρωτούν σήμερα φίλοι του για τις σχέσεις με την Ελλάδα και με τι ασχολείται, είναι αρκετά φειδωλός και περιορίζεται να λέει το εξής: «Είμαι στο Μαξίμου, βοηθάω τον Ευκλείδη». Με θητεία στη Lehman Brothers, έγινε «λάφυρο» στα χέρια του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις μέχρι και το τελευταίο Eurogroup πριν από το δημοψήφισμα…

Του Γιώργου Στεφάνου
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 24/10