23 Οκτωβρίου 2015

ΕΤΣΙ! Courrier International: Όχι, ο Ολάντ δεν είναι σωτήρας της Ελλάδας

Κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έδειξε λιγότερη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, απλά ο Φρανσουά Ολάντ είχε την τέχνη να εμφανιστεί σαν σωτήρας, γράφει στο διάσημο περιοδικό η Michaela Wiegel.

Η εν λόγω δημοσιογράφος είναι ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναλύει την άποψή της με τίτλο «Όχι, ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι ο σωτήρας της Ελλάδας» στο γαλλικό περιοδικό Courier International.

Γράφει:

«Στην πραγματικότητα κανένα κράτος δεν έδειξε λιγότερη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα. Το τελευταίο πρόγραμμα περιλαμβάνει μια βοήθεια 85 δις προς την Ελλάδα. Ολη η τέχνη του Φρανσουά Ολάντ είναι να εμφανιστεί σαν σωτήρας της Ελλάδας, ενώ κανένας από τους ευρωπαίους ομολόγους του δεν ήθελε πραγματικά την κατάρρευση της Αθήνας.

Η μόνη διαφορά της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι ότι για το Παρίσι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υπήρχε ως επιλογή, ενώ για τις αρχές του Βερολίνου το Grexit δεν αποτελεί ταμπού. Στη Γερμανία, η συζήτηση για την σωστή στρατηγική βοήθειας απέναντι στην Ελλάδα εξακολουθεί να γίνεται. Γιατί παρά το πρόγραμμα και τη συμφωνία είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να έχουμε βγει οριστικά από την κρίση.

Ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Παρίσι υπήρξαν διαφορές ως προς την στρατηγική της διαπραγμάτευσης, όχι ως προς τους τελικούς στόχους. Για την γερμανική ηγεσία το Grexit χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας. Ωστόσο, τόσο για το Παρίσι όσο και για το Βερολίνο ο στόχος ήταν να βρεθεί λύση στην κρίση.
Ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία υπάρχει μια πραγματική διάθεση για συνεργασία, για ανεύρεση λύσεων από κοινού. Αυτό συνέβη για μια ακόμη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας."