23 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΩ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΑΝΟ ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ Καμμένος στέλνει ελληνικά F-16 να αναχαιτίζουν ρωσικά σουκόι πάνω απ' τη Βουλγαρία!

[Ενώ στους ηλίθιους πουλάει φούμαρα ελληνορωσική φιλίας εφαρμόζει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι προηγούμενοι προσκυνημένοι και λένε πως η Ελλάς αναλαμβάνει τη φύλαξη του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας... από τη Ρωσία φυσικά! Μασάτε λίγο ακόμα το παραμύθι με τους ομόδοξους...]

Τουλάχιστον μια εμπλοκή ανάμεσα σε ελληνικά και ρωσικά μαχητικά, έχει καταγραφεί

Φέτος την Άνοιξη, και ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος διακήρυττε δεξιά και αριστερά τις καλές σχέσεις του με τη Μόσχα, κατά ασφαλείς πληροφορίες, ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16 ενεπλάκη με ένα ζευγάρι ρωσικών “Σουχόϊ”. Ναι, ναι καλά διαβάσατε. Που όμως έγινε αυτό;
Στη Μαύρη Θάλασσα, και συγκεκριμένα στα όρια του βουλγαρικού εναέριου χώρου. Πως βρέθηκαν εκεί ελληνικά F-16; Η κυβέρνηση, και το υπουργείο Άμυνας ειδικότερα, αρνείτο και εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον βουλγαρικό εναέριο χώρο. Όμως, όπως κατ' επανάληψη έχουν δει πληροφορίες το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα, κατ' εντολήν του ΝΑΤΟ, έχει αναλάβει την εποπτεία του βουλγαρικού εναερίου χώρου, επειδή απλά η γείτων δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία, διότι τα ιπτάμενα μέσα της είναι πεπαλαιωμένα σοβιετικά αεροπλάνα, που μετά την κατάρρευσή στη δεκαετία του '90 έγιναν παλιοσίδερα.

Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ έγινε από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και ανανεώνεται διαρκώς. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, στην Ουκρανία, πέρυσι, τα μέτρα εποπτείας του βουλγαρικού εναέριου χώρου εντάθηκαν. Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντιμπεριαλιστικές κορώνες του παρελθόντος, όχι μόνον εξακολουθεί να την εφαρμόζει, αλλά ποιεί την νύσσαν, και αποκρύπτει -και αυτή- κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με ενδεχόμενες “κόντρες” με τη Ρωσία. Προς το παρόν στους διαδρόμους του ελληνικού Πενταγώνου διακινείται ως κοινό μυστικό η συγκεκριμένη εμπλοκή ελληνικών και ρωσικών μαχητικών, αλλά ουδείς αποκλείει να έχουν σημειωθεί κι' άλλες, δεδομένης της αύξησης της έντασης στην περιοχή, λόγω Ουκρανικού.

Το θέμα με την εμπλοκή ελληνικών και ρωσικών μαχητικών, όμως, φαίνεται ότι απλά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, έχουν κάνει την επιλογή τους. Άρδην στροφή προς τον μεγάλο υπερατλαντικό “ετέρο”, τις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε στα ψιλά η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για ενεργειακά θέματα, Αμος Χοχστέϊν, στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του κ.Τσίπρα, Νίκο Παπά, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη. Μια εβδομάδα μετά, χτες, στην Αθήνα βρέθηκε για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Αυτή μας μοίρασε την αγάπη της για την “ελληνική γενναιοδωρία” και φιλοξενία στο μεταναστευτικό ζήτημα, μας είπε πόσο πολύ χαίρεται που η Βουλή ψηφίζει το μνημόνιο, αλλά μας τόνισε ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για την επίτευξη των στόχων, κ.ο.κ. Α, δεν παρέλειψε να πει ότι συζήτησε με την ελληνική πλευρά ότι πρέπει να φτιάξει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα “για να επιστρέψουν οι αμερικάνοι μπίζνεσμαν στην χώρα” μας (!).

Πρόσω ολοταχώς για Ουάσιγκτον

Το κύριο πιάτο στο μενού, πάντως, ήταν το ενεργειακό και η υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων αγωγών στην περιοχή μας, για το οποίο μας είπε ότι είναι “ενθουσιασμένη για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”. Μαζί με τη Βουλγαρία, βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, μόλις χτες ήταν κι αυτός στην Αθήνα για να μας εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στα ενεργειακά. Η δήλωση Κοτζιά, μετά τη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τα λέει όλα για το που θα το πάει η ελληνική κυβέρνηση και ότι έχει αποφασίσει να ποντάρει στις ΗΠΑ: “Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε και σε μια πολύωρη συνάντηση στη Νέα Υόρκη (σ.σ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για την Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ, και τις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους). Πρέπει να πω ότι ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει καινούργιο αέριο, είδαμε στην Αίγυπτο βρέθηκε ένα τρομερά μεγάλο απόθεμα, το Κουρδιστάν και το Ιράκ μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο τερματισμός του εμπάργκο στο Ιράν θα φέρει επίσης από εκεί φυσικό αέριο. Και αυτά μπορούν και είναι καλό να περάσουν από τις χώρες μας”.

Πιο ρητή και κατηγορηματική διαπίστωση ότι τα ρωσικά σχέδια -για τα οποία βγάζουν καντίλες και οι αμερικανοί και η σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, τουλάχιστον μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, δεν υπάρχει. Για να μην μιλήσουμε για τους “ύμνους” Κοτζιά για τον Ομπάμα και τις ΗΠΑ, και την κακή, “νεοφιλελεύθερη” Γερμανία, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ταυτιστεί στο ενεργειακό με τα αμερικανικά σχέδια. Αν και τι εγγυήσεις έχει πάρει γι' αυτό, άγνωστο. Είναι άραγε αυτό που είπε η κ.Νούλαντ περί “επιστροφής στην Ελλάδα αμερικανών επενδυτών”; Έχει λάβει κάποιες υποσχέσεις στο θέμα του ΔΝΤ και του χρέους; Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα. Όπως και να χει, πρέπει να παραδεχτούμε και το ευφυές παιχνίδι των Ρώσων. Τη στιγμή που διαλαλούσαν δεξιά και αριστερά ότι θέλουν να φτιάξουν πάση θυσία τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream (μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σκοπίων, Σερβίας, κ.λ.π.), έκλειναν μια μεγάλη συμφωνία με τη Γερμανία. Να περάσει ένας ακόμα υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου, ο North Stream 2, από την Βαλτική για τη Γερμανία. Έτσι, ποιος ο λόγος να φτιάξουν τον South Stream; Άλλωστε, ο Ερντογάν δεν υπογράφει τον South Stream, ενώ οι πολιτικές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, με αφορμή το Συριακό ζήτημα και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία, έχουν χειροτερεύσει.

“Περίεργες” διαρροές για αποχώρηση των Ρώσων

Ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια στιγμή που καταγράφεται αυτή η μεγάλη κινητικότητα στα ελληνοαμερικανικά αλισβερίσια, διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι έπαψαν πια να ενδιαφέρονται για τους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια στην Ελλάδα. Άρα, τι; Οι Ρώσοι φεύγουν εντελώς από την Ελλάδα, παύουν να διεκδικούν κάθε τι, και τα παίρνουν όλα Αμερικανοί, Γάλλοι (μας έρχεται και ο Ολαντ) και Γερμανοί; Οι Ρώσοι πάντως, αμέσως όταν βγήκαν αυτές οι “πληροφορίες”, εμφανίστηκαν να δηλώνουν επίσημα και δημόσια ότι το ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι Θεσσαλονίκης δεν έπαψε να υπάρχει. Και σίγουρα δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Εξάλλου, υπάρχουν και κάποιοι τομείς (!), νευραλγικής οικονομικής, αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας γι' αυτούς στην Ελλάδα. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αμερικανοί, όταν θα εκδηλωθεί το οποιοδήποτε ρωσικό ενδιαφέρον.

Βέβαια, ως έναν βαθμό, μια ανησυχία για τη ματαίωση του σχεδίου περί σιδηροδρόμων και λιμένος Θεσσαλονίκης, υπάρχει. Κι' αυτό διότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο επικεφαλής της εταιρείας Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Γιακούνιν, ο οποίος εφέρετο ως εμπνευστής του συγκεκριμένου σχεδίου. Πόσο μάλλον, που, όπως λέγεται, ο απομακρυνθείς φέρεται να άφησε μεγάλη οικονομική μαύρη τρύπα σε αυτή την κρατική εταιρεία, και άρα υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα. Καλοί γνώστες των ρωσικών υποθέσεων λένε πάντως, ότι η αλλαγή στο τιμόνι της εταιρείας δεν παίζει κανένα ρόλο, διότι η απόφαση για τόσο μεγάλες κινήσεις, όπως το ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ και λιμένος Θεσσαλονίκης, λαμβάνεται κατ' ευθείαν από το Κρεμλίνο.

Sukhoi
http://www.antinews.gr/action.read/ellada/tora-ellinika-f-16-anaxaitizoun-kai-rosika-maxitika-aeroskafi-/4.102797