23 Οκτωβρίου 2015

Ice Bucket Challenge Ολάντ se Ts;ipra: Συζήτηση για το χρέος μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε στο ακέραιο όσα συμφωνήσαμε, δεν θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αρένα κατασχέσεων α΄ κατοικίας - Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ελληνογαλλική διακήρυξη για συνεργασία των δύο χωρών - Στη συνέχεια η ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή
Με αναφορές στο το χρέος, το προσφυγικό, τις μεταρρυθμίσεις και τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 13:20 οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και την υπογραφή της ελληνογαλλικής διακήρυξης συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή των δηλώσεων αναφέρθηκε στο δυστύχημα στη Γαλλία λέγοντας: «Αυτές οι δύσκολες στιγμές μας δείχνουν πως η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό»

Και συνέχισε: «Η διήμερη επίσκεψη του κ. Ολάντ και η υπογραφή της σημερινής κοινής διακήρυξης ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Φρανοσυά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης».

Οπως είπε: «Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να αποδεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων».

Ευελπιστούμε η Ελλάδα να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και σημείωσε: «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτή την πολύχρονη κρίση που την μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και από την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης. Αλλά παρεμβάσεις και απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και απειλούν την κοινωνική ειρήνη, αποτελούν παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης. Κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία αλλά όχι και σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της.

Ο κ. Ολάντ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στο δυστύχημα στη Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της αλληλεγγύης τόνισε πως η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός», επανέλαβε, σημειώνοντας πως γι' αυτό η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαικής ολοκλήρωσης και αυτό αποτελεί πάγια θέση των ευρωπαίων ηγετών» τόνισε ο κ. Ολάντ.

«Η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, τη φορολογία, τον επαναπατρισμό των καταθ΄σεων του εξωτερικού, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί, καλύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη φιλίας. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον και να εκφράσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστών, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης.

Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών είναι ένα βάρος για την Ελλάδα υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ και συνεχάρη όλους τους Έλληνες «που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα με αξιοπρέπεια».

Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα δικά της σύνορα προσθέτοντας ότι «θα την βοηθήσουμε βεβαίως». Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «αυτοί που δεν είναι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω».

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί αυτό αλλά, και το κατανοώ, ζητά μια μέθοδο, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες σήμερα είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ΥΠΟΙΚ και θα πρέπει να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις. Η Ελλάδα μόνο αν τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος. Η ΕΕ στη συμφωνία δεσμεύεται ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρέος» ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να γίνει όσον αφορά το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.

«Όσα συμφωνήσαμε είμαστε αποφασισμένοι να τα τηρήσουμε στο ακέραιο αλλα απαιτούμε όσα ερχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν το ακέραιο. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν υλοποιηθεί για χρόνια. Άλλο αυτό και άλλο να θεωρούν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι κατάδικος που εκπληρώνει κάποια ποινη. Είμαστε ισότιμοι εταίροι και συζητάμε» απάντησε στην ίδια ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας. «Επειδή κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν το Grexit δια της πλαγίας οδού με την αναβολή της αξιολόγησης να ξέρουν οτι αυτό δεν θα γίνει δεκτό. Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει δεκτή. Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο και μέχρι το τέλους του έτους θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το Grexit και τη στάση που θα κρατήσει η Γαλλία αν κάποιοι βάλουν προσκόμματα στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι «εγώ δεν είμαι μάντης. Δεν μπορώ να μπω στη σκέψη των άλλων. Εν πάσει περιπτώσει αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit. Το βράδυ της 12ης Ιουλίου υπήρξε μια διπλή δέσμευση και πιστεύω ότι όλοι θα την τηρήσουν ωστε να μην επανέλθει η συζήτηση αυτή».

Τι προηγήθηκε
Με μια σύντομη ξενάγηση στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή και τόνισε ότι χρειάστηκε κουράγιο και θάρρος από την ελληνική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Ξέρω τι υπέστη ο Ελληνικός λαός με την κρίση. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι μετά από αυτή την κρίσιμη φάση η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει.



Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφύγων λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία αυτή».

«Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα, είναι δημοκρατία, ανάπτυξη... Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι' αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ηρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, πρέπει να είναι και πράξεις», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα αλλά πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» επισημαίνοντας τη φράση του Γάλλου προέδρου ότι «τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και τι η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία».



«Στις ημέρες μας η δημιουργική συνεργασία παίρνει χαρακτήρα που έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές αξίες και αρχές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις της προόδου είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν ένα κοινωνικό αγώνα. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

Η ξενάγηση στο Μαξίμου
Αμέσως μετά την είσοδο του Γάλλου προέδρου στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να τον ξεναγήσει στους χώρους του πρωθυπουργικού μεγάρου, επισημαίνοντας του ότι ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αυτός που οργάνωσε το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Το γραφείο σας είναι εδώ;» ρώτησε ο κ. Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι απόλυτα άνετο αλλά είμαστε όλοι εδώ». «Οι υπουργοί που είναι;» ήταν η επόμενη απορία του Γάλλου προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά ότι βρίσκονται σε άλλη αίθουσα «εκεί που θα συναντηθούμε αργότερα» και να εξηγεί στον Γάλλο επίσημο ότι «η επίσημη αίθουσα που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο είναι στη Βουλή».

Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Αμέσως μετά ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Στις 12 η ομιλία Ολάντ στη Βουλή
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την πλήρη στήριξη που πρόσφερε με τις επίσημες δηλώσεις του κ. Ολάντ για το θέμα του χρέους.

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ στις 12 το μεσημέρι ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στη Βουλή όπου θα εκφωνήσει ομιλία.



Ολάντ και Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως:

- Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
- Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
- Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.
- Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.





Στήριξη για το θέμα του χρέους
Στις πρώτες του ώρες στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι αφού στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, τώρα προωθεί το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Είπε μάλιστα ότι είναι μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου. Φυσικά υπό την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή θεωρείται από την γαλλική πλευρά ως η υψίστη πολιτική στιγμή της επίσκεψής του. Θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης» ενώ θα μιλήσει και για τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.






Φωτογραφίες: William Faithfull
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ