28 Οκτωβρίου 2015

Βίντεο: «Οn air» έφοδος της τουρκικής αστυνομίας σε κανάλια της αντιπολίτευσης

Ενισχύονται οι φόβοι για φίμωση του Τύπου ενόψει των εκλογών της Κυριακής -Δίωξη σε παιδιά 12 και 13 ετών για «προσβολή του προέδρου Ερντογάν»
Η τουρκική αστυνομία πήρε σήμερα με τη βία τον έλεγχο δύο τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις για την αυταρχική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στις κάμερες οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στην έδρα του Bugűn TV και του Kanaltűrk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία.

Η εταιρεία συμμετοχών (holding) Koza-Ipek πρόσκειται στον ορκισμένο εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό επιτροπεία την εταιρεία με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Γκιουλέν.



Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugűn δεν θα σωπάσει». Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugűnTV στον ιστότοπό του.



Αστυνομικοί και οι νέοι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες.

«Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιό μας τα επόμενα λεπτά», είχε προειδοποιήσει ο αρχισυντάκτης Ταρίκ Τορός.



«Είναι ντροπή. Βλέπουμε τώρα τα τελευταία λεπτά που το Bugűn TV μεταδίδει ελεύθερα», κατήγγειλε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στην έδρα των τηλεοπτικών σταθμών. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το έγκλημα θα πρέπει να απαντήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Ερέν Ερντέμ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πλέον υπάρχει προηγούμενο. Το καθεστώς έδειξε σήμερα τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, αν δεν τερματίσουμε την Κυριακή αυτή την καταστολή».

Στο μεταξύ ο Αϊντίν Ουνάλ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, περιλαμβανομένης της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu.



«Μετά την 1η Νοεμβρίου θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν. Η εφημερίδα Sozcu μάς προσβάλει καθημερινά», είπε ο Ουνάλ, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες.

«Ασκείται μεγάλη πίεση στην Τουρκία. Αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο, οπότε δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους», υπογράμμισε.

Δίωξη σε παιδιά 12 και 13 ετών για «προσβολή του προέδρου Ερντογάν»

Η τουρκική δικαιοσύνη άσκησε εξάλλου δίωξη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι έσκισαν μια αφίσα με τη φωτογραφία του ισχυρού άνδρα της χώρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

Στο κατηγορητήριο, η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση ως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, διευκρινίζει η αστυνομία.
Τα δύο αγόρια εντοπίστηκαν την 1η Μαΐου να σκίζουν μια αφίσα με τη φωτογραφία του Ερντογάν σε δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.

«Θέλαμε να σκίσουμε τις αφίσες για να πουλήσουμε το χαρτί. Δεν προσέξαμε ποιος ήταν στη φωτογραφία, δεν γνωρίζαμε ποιος είναι», δήλωσε το 12χρονο αγόρι στον δικαστή.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Ισμαήλ Κορκμάζ, η δίκη των αγοριών θα αρχίσει στις 8 Δεκεμβρίου.

Τα αγόρια κατηγορούνται βάσει του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία οποιουδήποτε «πλήττει την εικόνα» του επικεφαλής του κράτους με ποινή φυλάκισης ως τέσσερα χρόνια.