26 Οκτωβρίου 2015

Όργιο φοροδιαφυγής στα Starbucks και στο ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ του λαμόγιου

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή με το κόλπο των υπερτιμολογήσεων υπηρεσιών franchise έχουν διαπιστώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες η μια εκ των οποίων ασχολείται κυρίως με καφέ.

Το ίδιο κόλπο έχουν στήσει οι ιδιοκτήτες, εμφανείς και αφανείς δύο αλυσίδων φούρνων.

Μάλιστα η μία αλυσίδα συνδέεται και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί με δεδομένο ότι οι υποθέσεις αυτές απασχολούν και τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Οικονομικός έλεγχος στα Starbucks

Έλεγχο στα Starbucks πρόκειται να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά το πόρισμα – φωτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τριγωνικές τιμολογήσεις υπηρεσιών που έχουν ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν κέρδη και βεβαίως να μην πληρώνουν φόρους.

Σύμφωνα με το πόρισμα τα Starbucks κάνουν συμβόλαια με δύο θυγατρικές τους, που έχουν έδρα την Ελβετία και την Ολλανδία χρεώνοντας σε υπερβολικές τιμές προϊόντα, σήματα και υπηρεσίες.

Με το κόλπο αυτό μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία και στις υπόλοιπες χώρες η λειτουργία της αλυσίδας δεν παρουσιάζει κέρδη.

Τριγωνικό σύστημα

Το κόλπο με την τριγωνική τιμολόγηση εφαρμόζουν και άλλες αλυσίδες στην Ελλάδα.

Γι” αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, αλλά και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται να διενεργήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπίσουν αλυσίδες που φοροδιαφεύγουν.

Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι έλεγχοι θα είναι αποτελεσματικοί και αν οι αλυσίδες πληρώσουν τα πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν.

Πηγή: Lykavitos.gr.