12 Νοεμβρίου 2015

Αυτός είναι ο αξιωματικός που δεν ήθελαν τα κυκλώματα ΣΥΡΙΖΑ-λαθροδιακινητών και έφαγε ο Τόσκας ενώ τον εκθείαζε πριν 20 μέρες

«Είμαστε φορείς του έιτζ. Αν δεν πληρώσετε, θα μεταδώσουμε τον ιό στον γιο σας». Σεπτέμβριος του 1995, και πρώτο θέμα σε όλο τον Τύπο είναι μια πρωτοφανής, για την εποχή, απαγωγή ενός 11χρονου παιδιού από την Ανάβυσσο. Οι δράστες ζητούν το αστρονομικό ποσό των 40 εκατ. δραχμών, ξέροντας ότι η οικογένεια του παιδιού είχε κερδίσει το ΛΟΤΤΟ, στέλνοντας στους γονείς του τη φρικιαστική απειλή του προλόγου.

Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας νέος τότε αξιωματικός. Επιλέγει να εγκατασταθεί, κρυφά από τους δημοσιογράφους, στο σπίτι της οικογένειας, για να είναι παρών σε όλες τις επαφές των απαγωγέων με τους γονείς. Περνούν αρκετές μέρες και, ύστερα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς παραδίδουν το παιδί και οι γονείς καταβάλλουν τα λύτρα. 40 εκατ. δραχμές. Ο αξιωματικός εξακολουθεί, όμως, να μένει μυστικά στο σπίτι της οικογένειας. Θέλει να αντλήσει από το παιδί όσες περισσότερες πληροφορίες γινόταν. Ο 11χρονος δεν μπορούσε να πει πολλά γιατί του είχαν συνεχώς δεμένα τα μάτια. Θυμόταν, όμως, μία λεπτομέρεια. Οτι το σπίτι που τον οδήγησαν είχε 11 σκαλοπάτια και το έδαφος της αυλής ήταν μάλλον χωμάτινο. Ο μικρός είπε επίσης ότι μεσολάβησε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο των απαγωγέων, μέχρι τη στιγμή που τον απελευθέρωσαν από το σπίτι που τον κρατούσαν.

Ο νεαρός αξιωματικός βάζει στοίχημα με τον εαυτό του να βρει τους απαγωγείς. Υπολογίζει και σχεδιάζει στον χάρτη της Ανατολικής Αττικής μια ακτίνα μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το σημείο της απελευθέρωσης. Στη συνέχεια, προσποιούμενος τον υποψήφιο ενοικιαστή, αρχίζει γειτονιά προς γειτονιά, να ερευνά σε έναν νοητό κύκλο μια τεράστια περιοχή, καταγράφοντας όλα τα σπίτια που είχαν 11 σκαλιά και χωμάτινο έδαφος. Υστερα από 70 μέρες λύνει τον γρίφο, καθώς ρωτώντας για ένα σπίτι που του φάνηκε ύποπτο, άκουσε κάποιον γείτονα να λέει παρεμπιπτόντως ότι ιδιοκτήτης είναι μια κυρία που, «αν θυμάστε, είναι θεία του παιδιού που είχε απαχθεί πριν από δύο μήνες». Ο αξιωματικός δεν χρειάστηκε κάποιο άλλο στοιχείο. Υστερα από εξαντλητικές ανακρίσεις, οδηγεί τους δράστες (ένας εκ των οποίων ήταν συγγενής του παιδιού) στη Δικαιοσύνη και τα λύτρα επιστρέφονται.

«Εμείς εδώ δεν ξεχνάμε»

Ο νέος αυτός αξιωματικός ήταν ο Σταύρος Σταυρόπουλος, που αποπέμφθηκε χθες από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας. Κι αν υπάρχει ένας λόγος που επέλεξα να διηγηθώ μία από τις πρώτες επιτυχίες του, είναι για να καταλάβετε αυτό που ξέρει εδώ και πολλά χρόνια όλη η αστυνομία. Οτι πρόκειται για έναν σπάνιο αξιωματικό, επίμονο, μεθοδικό και κυρίως ταγμένο στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και κάθε είδους παρανομίας. «Εμείς εδώ δεν ξεχνάμε» είναι το μότο του, γιατί σε όλη την πορεία του πίστευε ότι δεν νοείται να μπαίνουν στο αρχείο ανεξιχνίαστες εγκληματικές ενέργειες.

Ο ίδιος δεν μιλάει σχεδόν ποτέ για υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει και, όταν το κάνει, λόγω της σπάνιας σεμνότητάς του, ουδέποτε τις παρουσιάζει ως επιτυχίες του. Ετσι αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Για να συνειδητοποιήσει, ωστόσο, κανείς τι εστί Σταυρόπουλος, αρκεί να τονισθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου δεν υπάρχει καμία ανεξιχνίαστη απαγωγή. Στις επιτυχίες του εξαιρετικού αυτού αξιωματικού, τα πολλά χρόνια που διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ., εγγράφονται επίσης δεκάδες συλλήψεις γνωστών και αγνώστων κακοποιών, όπως του Αλκέτ Ριζάι, του Βασ. Παλαιοκώστα, των απαγωγέων του Παναγόπουλου και πιο πρόσφατα του Πακιστανού που είχε βιάσει και κακοποιήσει τη 16χρονη Μυρτώ στην Πάρο. Ενδεικτικό του ανδρός είναι, τέλος, ότι ως επικεφαλής στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ. έστειλε στον εισαγγελέα περισσότερες από 300 ύποπτες υποθέσεις στις οποίες ήταν αναμεμειγμένοι επίορκοι συνάδελφοί του, αλλά και εφοριακοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και γενικώς μεγαλόσχημοι που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα.

ΥΓ. Οφείλεται μια διευκρίνιση σε όσους βρήκαν τις παραπάνω γραμμές υπερβολικά θετικές για τον Σταυρόπουλο. Ετυχε να τον γνωρίσω τυχαία προ τριετίας σε μια εκδήλωση. Μιλήσαμε αρκετή ώρα και έφυγα πραγματικά αισιόδοξος για το γεγονός ότι η αστυνομία έχει τέτοιους ανθρώπους στις τάξεις της. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όμως, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από χθες που έμαθα ότι αποπέμπεται από την τόσο κρίσιμη θέση που κατείχε. Και πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση δεν έκρινε καν σκόπιμο να επικαλεστεί, έστω προσχηματικά, έναν λόγο για την αποπομπή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ερωτηματικά από την ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες Τόσκα στη Βουλή

«Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας κάνει εξαιρετική δουλειά». Σε αυτή τη διαπίστωση είχε προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 13 Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη δράση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Η δήλωση αυτή του κ. Τόσκα πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά σε σχέση με την απομάκρυνση του προϊσταμένου της συγκεκριμένης υπηρεσίας κ. Σταύρου Σταυρόπουλου με την επίκληση -ύστερα από τρεις εβδομάδες- ότι «είναι αναποτελεσματική».

Ο κ. Τόσκας στην παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Τρίτη υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έγινε λόγω του γεγονότος ότι «για τον ξυλοδαρμό πολιτών στα Εξάρχεια πήρα από τις Εσωτερικές Υποθέσεις μια ανυπόγραφη προκαταρκτική εξέταση με τρεις γνωματεύσεις» αλλά και ότι η ίδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. «δεν διερεύνησε σε επίπεδο διοικητικής εξέτασης το επεισόδιο στο Σύνταγμα κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου».

Τι απαντούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν ότι «εκείνο που δόθηκε στον κ. Τόσκα σχετικά με το περιστατικό στα Εξάρχεια ήταν ένα άτυπο ενημερωτικό έγγραφο και όχι προκαταρκτική εξέταση, όπως ανέφερε. Ακόμη, όταν έγινε η συνέντευξη που εκθείαζε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, είχε γνώση των ερευνών της για το εν λόγω περιστατικό. Επιπλέον ως υπουργός δεν έχει τυπικά δικαίωμα να ενημερώνεται για φακέλους ποινικών υποθέσεων. Ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος έχει συντάξει δεκάδες άρτιες, σύμφωνα με δικαστικούς, δικογραφίες για σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Όσον αφορά την άλλη αναφορά του, ότι οι "αδιάφθοροι" δεν έκαναν διοικητική εξέταση για την επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου, ίσως έπρεπε να γνωρίζει ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ασχολείται με το ποινικό σκέλος της έκνομης δραστηριότητας των αστυνομικών και όχι με το διοικητικό. Τέλος, ο υπουργός χαρακτηρίζει μέσα στις λίγες εβδομάδες της θητείας του, αναποτελεσματική την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων υπό τον εν λόγω αξιωματικό όταν οι προκάτοχοι του κ. Τόσκα, τους θεωρούσαν ιδιαίτερα επιτυχημένους και αποδοτικούς σε θέματα αντιμετωπίσης της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ».

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν ότι και με βάση τις συγκεκριμένες «εξηγήσεις» του κ. Τόσκα «παραμένουν τα ερωτήματα για τον λόγο απομάκρυνσης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Με ορισμένες ενδείξεις ότι προέρχεται από παρεμβάσεις ατόμων από το νέο προσωπικό του υπουργείου αλλά και σχετικά με την έρευνα από τους "αδιάφθορους" της ΕΛ.ΑΣ. για τη σχέση ανώτατων αξιωματικών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ με ιδιώτες που σχετίζονταν με συμφέροντα γύρω από τη "νομιμοποίηση μεταναστών"».

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Αποπομπή Σταυρόπουλου με έντονο παρασκήνιο

Εντονο παρασκήνιο συνοδεύει την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα να προχωρήσει άμεσα σε αντικατάσταση του κ. Σταύρου Σταυρόπουλου από το τιμόνι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ηγεσίας προωθείται με μόνο κριτήριο τη βελτίωση της λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Τόσκας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» είχε προαναγγείλει την αντικατάσταση του κ. Σταυρόπουλου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «οι “Αδιάφθοροι” δεν έκαναν τη δουλειά τους όσο δυναμικά θα θέλαμε».

Αρκετοί πάντως στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν τη μετακίνηση του κ. Σταυρόπουλου σε κομματικές - κυβερνητικές επιλογές και προτεραιότητες και επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλες «ευαίσθητες» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιανείμει την τράπουλα και ελέγξει κρίσιμα πεδία, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, αλλά και τη δράση βαρυποινιτών εντός και εκτός φυλακών.

Κύκλοι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, συσχετίζουν την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου και με τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα για τις διασυνδέσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με δίκτυα δουλεμπόρων. Η συγκεκριμένη έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, φέρεται να αγγίζει αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι, κατά πληροφορίες, διατηρούν ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η πρόωρη απομάκρυνση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων από το τιμόνι της υπηρεσίας δημιουργεί προϋποθέσεις συγκάλυψης της υπόθεσης, ενώ αποδυναμώνει τα πορίσματα της αστυνομικής έρευνας που φέρουν την υπογραφή του κ. Σταυρόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καταγεγραμμένες –στο πλαίσιο της έρευνας– τηλεφωνικές συνομιλίες, ύποπτοι για ανάμειξη στο δίκτυο δουλεμπόρων φέρεται να συζητούν για την ανάγκη απομάκρυνσης του κ. Πανούση από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας των «Αδιάφθορων», προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιστα τη δράση τους. Την ευθύνη της ανάκρισης για την υπόθεση έχει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Κατά πληροφορίες, πιέσεις για αντικατάσταση του κ. Σταυρόπουλου είχαν ασκηθεί και πριν από μερικούς μήνες με αφορμή καταγγελίες δημοσιογράφου, η οποία υποστήριξε ότι το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής (του οποίου προΐστατο ο τέως πλέον επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων) είχε ερευνήσει πλημμελώς υπόθεση απαγωγής της.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόσκας απέδωσε την επιλογή του σε «μειωμένη αποτελεσματικότητα» του κ. Σταυρόπουλου και προανήγγειλε αλλαγές προσώπων και σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μετά το τέλος της συνάντησης ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης δήλωσε ότι «απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην υπάρξει αντικατάσταση του εν λόγω δραστήριου, θα έλεγα ακέραιου και αποτελεσματικού αξιωματικού», και προανήγγειλε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πάντως, για τη θέση του νέου επικεφαλής των «Αδιάφθορων» προορίζεται ο ταξίαρχος Αναστάσιος Αναστασάκος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ