20 Νοεμβρίου 2015

Η 20χρονη σερβιτόρα που έγινε η ηρωίδα των Παρισιού -Δούλευε σε εστιατόριο που επιτέθηκαν τζιχαντιστές [εικόνες & βίντεο]

Είναι μόλις 20 χρονών αλλά για τους Παριζιάνους είναι η ηρωίδα τους. Ο λόγος για την Jasmine El Youssi, τη σερβιτόρα που πρωταγωνιστεί σε ένα από τα βίντεο στα οποία φαίνεται η στιγμή που ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σπέρνει το θάνατο στην καφετέρια που εκείνη δούλευε.
Το συγκλονιστικό βίντεο έφερε στη δημοσιότητα η Daily Mail. Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η στιγμή της επίθεσης από τον τρομοκράτη, αλλά και η 20χρονη που ρισκάρει την ζωή της περιποιούμενη μία από τις θαμώνες που έχει τραυματιστεί.

«Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να τους αφήσω να πεθάνουν», λέει σε αποκλειστική συνέντευξή της στην MailOnline. «Ξέρω πως είναι να είσαι μόνος. Δεν θα μπορούσα να ζήσω γνωρίζοντας ότι δεν προσπάθησα να τους βοηθήσω. Δεν ήθελα οι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν να νομίζουν να νιώσουν εγκαταλελειμμένοι», λέει.


Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, η 20χρονη φαίνεται να περιποιείται τους γύρω της. Αρχικά, με το χέρι της σπρώχνει από το κεφάλι τον συνάδελφο και ξάδερφό της προς το έδαφος πίσω από το μπαρ γαι να τον προστατέψει από τους πυροβολισμούς. Όταν εκείνος φεύγει για να βρει προστασία στο υπόγειο του μαγαζιού εκείνη περιποιείται και δίνει κουράγιο σε μία από τις πελάτισσες που όρμηξε μέσα στην πιτσαρία.


Με το χέρι της να αιμορραγεί από τους πυροβολισμούς, η Jasmine προσπαθεί να την παρηγορεί και της χαϊδεύει το κεφάλι. «Στην αρχή νόμιζα ι ήταν μικρά παιδιά που έπαιζαν έξω με κροτίδες. Και μετά ακούσαμε έναν ακόμα θόρυβο, αλλά αυτή τη φορά το παράθυρο εξερράγη. Μετά ήταν πολλοί πυροβολισμοί. Το μόνο που ξέρω είναι ότι όλοι έπεσαν κάτω προσπαθώντας να κρυφτούν. Προσευχόμουν όλη την ώρα να τελειώσει. Νομίζω ότι διήρκεσαν γύρω στα 20 δευτερόλεπτα, αλλά για εμάς ήταν σαν να διήρκεσε ένα ή δύο λεπτά. Ο ξάδερφός μου ο σερβιτόρος, έτρεξε στο υπόγειο. Και είδα μία τραυματισμένη γυναίκα την Λουσίλ και έτρεξε σε μένα. Ήθελα να την προστατέψω. Ήταν τραυματισμένη και είχε μία τρύπα στο χέρι της. Έκλαιγε και έλεγε ότι ο φίλος της ήταν έξω και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σκέφτηκα ότι πρέπει να έχει πεθάνει. [στην πραγματικότητα επιβίωσε] Ήξερα ότι ήταν φοβισμένη, είχε τρομοκρατηθεί, και ήταν τραυματισμένη. Ποτέ δεν θα έτρεχα και θα την άφηνα πίσω. Δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Έδειχνε γύρω στα 25 και αιμορραγούσε. Όταν την πήγα κάτω μου έλεγε ότι δεν ένιωθε το χέρι της», λέει η 20χρονη διηγούμενη το πως βίωσε την στιγμή της επίθεσης.

Όταν όμως η επίθεση τελείωσε και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ απομακρύνθηκε από το μαγαζί όπου εργαζόταν, η 20χρονη που έχει καταγωγή από το Μαρόκο και την Αλγερία, ήταν η πρώτη που βγήκε έξω για να βοηθήσει τους τραυματίες. Περιτριγυρισμένη από πτώματα έτρεξε με όσα υποστηρίζει η ίδια, και επιβεβαιώνουν και μάρτυρες πάνω από τον καθένα ξεχωριστά για να παράσχει όποιου είδους βοήθεια μπορούσε.


Έχοντας το ίδιο εθνικό υπόβαθρο με τους τρομοκράτες που έσπειραν τον τρόμο και βύθισαν στη θλίψη μία ολόκληρη χώρα, η 20χρονη δηλώνει Παριζιάνα.

«Μεγάλωσα σε μία Μαροκινή οικογένεια, αλλά είμαι Παριζιάνα. Και ό, τι χειρότερο συνέβη σε εμένα, συνέβη και σε αυτή την χώρα και ποτέ δεν ένιωσα τόσο συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα όσο σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν γιατί ήθελαν μονάχα να ζήσουν. Πέθαναν γιατί ήθελαν να απολαύσουν τη μουσική και μία μπύρα με τους φίλους τους ή γιατί περπατούσαν στο λάθος πεζοδρόμιο. Όλοι θρηνούμε για τους νεκρούς», λέει η Jasmine.