16 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Ψάχνουν τζιχαντιστή που έπιασαν αλλά άφησαν ελεύθερο! 29χρονος Αραβας από το Βέλγιο φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι

Σαρωτικές επιχειρήσεις και ελέγχους πραγματοποιεί η γαλλική Αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τον Salah Abdeslam, δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, που κατάφερε να διαφύγει.
Το Σάββατο τον σταμάτησαν για έλεγχο, αλλά τον άφησαν να φύγει
Οι έρευνες των αρχών πραγματοποιούνται στα γαλλο-βελγικά σύνορα, καθώς από εκεί φαίνεται πως πέρασε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο Salah Abdeslam, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τα γαλλικά και τα διεθνή ΜΜΕ η γαλλική αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τρεις άνδρες στα σύνορα με το Βέλγιο. Ωστόσο τους άφησαν ελεύθερους γιατί δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον τους. Ανάμεσα στους τρεις υπόπτους που ταξίδευαν με ένα Volkswagen Golf όμως ήταν και ο 26χρονος Γάλλος, γεννημένος στο Βέλγιο, Salah Abdeslam. Τελικά τους επετράπη όμως να σταματήσουν το ταξίδι τους γιατί από τον έλεγχο που έγινε, τα ονόματά τους δεν προέκυψε να βρίσκονται σε καμία λίστα καταζητούμενων.


Είχε νοικιάσει το ΙΧ των τζιχαντιστών που πήγαν στο Bataclan

Οπως προέκυψε ο 26χρονος καταζητούμενος ήταν εκείνος που νοίκιασε το VW Polo, που χρησιμοποίησαν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης για να πάνε στο Bataclan και να το αιματοκυλίσουν.

Ο αδερφός του καταζητούμενου ανάμεσα στους τρομοκράτους-δολοφόνους

Ο αδερφός του καταζητούμενου, ο 31χρονος Ibrahim Abdeslam, γνωστός και με το όνομα Brahim Abdeslam ήταν ένας από τους τζιχαντιστές καμικάζι που ανατινάχθηκε στην επίθεση στην Rue Voltaire. Ο τρίτος αδερφός Abdeslam, το μικρό όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, έχει συλληφθεί στο Βέλγιο.

Η αστυνομία είχε κάνει λάθος εκτιμήσεις
Σύμφωνα με το France Info ο Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι, ο πρώτος από τους τρομοκράτες που αναγνωρίστηκε μετά την επίθεση στο Stade de France, δεν ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Αν και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές από το 2004 για σχέσεις με ακραίους ισλαμιστές από το 2010, ο φάκελος του ήταν σε αυτούς που δεν απαιτούνταν να είναι σε διαρκή παρακολούθηση αλλά οι αρχές θα ήταν σε επαγρύπνηση για να ενημερωθούν για την απειλή.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι και οι αδερφοί Κουασί, που τον περασμένο Ιανουάριο εισέβαλαν στο περιοδικό Charlie Hebdo και δολοφόνησαν 12 σκιτσογράφους και μέλη του περιοδικού, καθώς ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι και σκότωσε αθώους πολίτες, είχαν αντίστοιχο φάκελο.
Αυτός είναι ο 29χρονος Αραβας από το Βέλγιο που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι [εικόνες]



Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου υποπτεύονται ότι ο Abdelhamid Abaaoud, 29 ετών, είναι ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι, όπως γράφει η De Standaard.

Ο Abdel Hamid Abaaoud είναι ο φερόμενος επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας του Βερβιέ η οποία εξαρθρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την βελγική αστυνομία. Δύο τχιζαντιστές είχαν σκοτωθεί στο Βερβιέ και ένας άλλος είχε τραυματιστεί. Ο Abdelhamid Abaaoud είχε καταδικαστεί σε 20ετή φυλάκιση από το δικαστήριο των Βρυξελλών το οποίο τον θεωρεί έναν από τους επικεφαλής της «θυγατρικής της Συρίας».


Ο ίδιος έχει γεννηθεί στις 4/8/1987 στην περιοχή Μολενμπίκ των Βρυξελλών. Ο πατέρας του Ομάρ είναι μανάβης στην γειτονιά αυτή, ενώ ο 28χρονος τζιχαντιστής πιστεύεται πως είχε πάρει μαζί του στην Συρία και τον 13χρονο αδερφό του. Η οικογένειά του είχε σε κάποια στιγμή ανακοινώσει πως ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ ήταν νεκρός, κάτι που όμως αμφισβητούν οι αρχές.

Ο ίδιος έχει εμφανιστεί σε βίντεο και περιοδικά προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, να περηφανεύεται για το πώς ξεγέλασε την αστυνομία. Πιστεύεται πως βρέθηκε στη Ράκκα από τον Απρίλη έως τον Ιούνιο του 2014 και κατόπιν στην Ταμπκα, το Ντέιρ εζ Ζορ και τελικά το Κομπάνι.

Το Βέλγιο είναι άντρο τρομοκρατών

Είχε ήδη όνομα στο Βέλγιο, αλλά το προάστιο των Βρυξελλών Μολενμπίκ (Molenbeek-Saint-Jean) έγινε θέμα διεθνώς σε λίγες ώρες. Εκεί συνελήφθησαν άτομα που συνδέονται άμεσα με το μακελειό στο Παρίσι.
Για πολλούς, η κοινότητα αυτή είναι μια από τις ευρωπαϊκές βάσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι συλλήψεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο απέδειξαν ότι κάτι συμβαίνει εκεί.

Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών (Μάιος 2014), η ομάδα του Verviers που εξαρθρώθηκε αφήνοντας θύματα (Ιανουάριος 2015) και η αποτυχημένη επίθεση στο τρένο Thalys που πήγαινε Βρυξέλλες-Παρίσι (Αύγουστος 2015), όλα αυτά τα γεγονότα έχουν ένα σύνδεσμο με αυτό το προάστιο των Βρυξελλών. Πρόκειται για ένα μέρος με εξωφρενικό πληθυσμό, διαμένουν 97.000 κάτοικοι σε έκταση μικρότερη από 6 χιλιόμετρα.
Αν πάει κανείς λίγο πίσω στο χρόνο, από το προάστιο Μολενμπίκ έφυγαν και οι εκτελεστές του Αφγανού ηγέτη Ahmed Shah Massoud, που σχετίζονται με την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Στο ίδιο προάστιο ζούσαν και δύο πρωταγωνιστές των επιθέσεων στη Μαδρίτη, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 191 ανθρώπων το 2004.


Γκέτο ισλαμιστών
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τα γένια των ισλαμιστών, δεν εργάζονται. «Εδώ πολλοί νέοι έφυγαν στη Συρία επειδή κανείς ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί τους. Οι φανατικοί εκεί τους δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν. Εγώ σπούδασα, μιλάω γαλλικά, αραβικά και ολλανδικά αλλά για να βρω δουλειά δίνω τη διεύθυνση ενός φίλου μου που δεν μένε στο Μολενμπίκ» δηλώνει ένας νεαρός στην Le Monde.
Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τρία Μολενμπίκ: εκεί που μένει η εύπορη μεσαία τάξη, εκεί που υπάρχουν πλούσιες μονοκατοικίες και εκεί που είναι «η περιοχή των Αράβων». Στην τελευταία οι γυναίκες φοράνε μπούρκα και μακριά ρούχα και δεν συχνάζουν σχεδόν καθόλου Βέλγοι.
Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, εθνικιστής φλαμανδός, δήλωσε έτοιμος «να καθαρίσει» το προάστιο Μολενμπίκ. Από την πλευρά της η δήμαρχος της περιοχής ζητάει συνεχώς επιπλέον αστυνομική βοήθεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ αποκάλεσε «γιγάντιο πρόβλημα» το σύνδεσμο μεταξύ Μολενμπίκ και τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος δήμαρχος ευθύνεται για την κατάσταση.
«Εγώ δεν φταίω, τέτοια γεγονότα όπως αυτά στο Παρίσι δεν συνέβησαν ποτέ όσο εγώ ήμουν δήμαρχος» απάντησε ο τελευταίος. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η τοπική αστυνομία αποδεκατίστηκε και ότι οι πολίτες ζουν κλεισμένοι στον εαυτό τους. Ο πρώην δήμαρχος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο θυμός της βελγικής κυβέρνησης οφείλεται στην αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών.

Συλλήψεις στο Μολενμπίκ


Μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μολενμπίκ και συνέλαβαν τρεις τρομοκράτες που είχαν ανάμειξη στην επίθεση στο Παρίσι. Την Κυριακή συνελήφθησαν και άλλα τρία άτομα ενώ η αστυνομία αναζητά ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Βελγίου το οποίο βρέθηκε κοντά στο Μπατακλάν, στο Παρίσι.
Ακόμη και το αυτοκίνητο μάρκας Polo που ταυτοποιήθηκε στο Μπατακλάν βρέθηκε, μαζί με τον οδηγό του, στο προάστιο Μολενμπίκ των Βρυξελλών.